GeldvraagPinnen in het buitenland

Moet ik betalen om euro’s op te nemen in het buitenland?

Volgens mijn bank kan ik in Eurolanden gratis pinnen. Tijdens mijn reizen in Spanje en Griekenland maakte ik kosten om geld op te nemen. Laten die zuidelijke landen toeristen betalen om hun problemen op te lossen?

Reinout van der Heijden
Pinautomaat Beeld ANP
PinautomaatBeeld ANP

Kosten voor geld opnemen komt helaas voor. In Spanje verschilt het per bank. Bij mijn laatste bezoek aan Madrid moest ik wel drie tot vier geldautomaten langs voordat ik er een vond die geen kosten rekende. Vervelend voor mijn reisgenoten, maar ik ben daar principieel in.

In Duitsland gebeurt het ook. De geldautomaten van Cardpoint in de wegrestaurants langs de Autobahn zijn berucht. Je hebt niet genoeg euro’s voor de koffie en gaat op zoek naar een geldzuil. Pas nadat je het bedrag en je pincode hebt ingevoerd, krijg je de melding dat er kosten gerekend wordt. Ongeveer 6 euro!

Ik ben trots op mijn talenkennis en kies bij zo’n automaat niet voor Engels maar voor de lokale taal. Zo weet ik nu dat het Engelse ‘fee’ of ‘charge’ in het Duits ‘Gebühr’, in het Spaans ‘cuota’ en in het Frans ‘frais’ is. Zoals gezegd, ik ben geen ideaal gezelschap op vakantie.

Griekse banken rekenen sinds augustus 2018 geld voor het opnemen van euro’s. Dat is om twee redenen bijzonder. Je kan lang niet overal in Griekenland met pinpas betalen en alleen mensen met een buitenlandse pas betalen deze toeslag. Dat laatste is in strijd met EU-verordening 924/2009 die banken verbiedt om onderscheid te maken tussen binnen- en buitenlandse klanten. Per 20 juli 2019 – vorige week zaterdag dus – zijn daarom de regels aangepast en betalen nu ook houders van een Griekse bankpas hieraan mee. Wel opmerkelijk hoe lang het duurt voordat zoiets gecorrigeerd wordt.

In Spanje betaal je voor een geldopname als je geen klant bent van de bank die de geldautomaat exploiteert. Dat valt niet onder het Europees verbod.

ING introduceert vanaf oktober 2019 ook kosten voor het opnemen van euro’s. Dat gaat precies andersom als in Spanje. Alleen ING-klanten met een Oranje-pakket gaan die opslag van 80 eurocent per keer betalen. Dat gebeurt niet vanzelf. De klanten kiezen er zelf voor, in ruil voor een korting van 3,60 euro op hun jaarlijkse pakketprijs. Wie een Oranje-pakket deelt met zijn partner, betaalt toch maar één keer 3,60 euro minder.

Vier keer per jaar contant geld opnemen en je bent de korting al kwijt. In Nederland kom je heel ver zonder contanten in je portemonnee, maar het blijft verstandig om iets bij je te hebben. Toen ik laatst met plastic wilde afrekenen in een kroeg in het centrum van Amsterdam, antwoordde de barman met het rijmpje ‘bruin café, pinpas nee’.

De noodzaak voor geld op zak neemt toe, nu het aantal geldautomaten in Nederland drastisch afneemt. In 2012 hadden ING, Rabobank en ABN Amro samen nog bijna achtduizend staan. Dat aantal is inmiddels gehalveerd. Het worden er nog minder als ze komend jaar vervangen worden door gele Geldmaten. De afspraak is een geldautomaat binnen vijf kilometer overal in Nederland, maar dat is hemelsbreed gemeten. In de praktijk kan de afstand dus veel groter zijn.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden