geldvraag

Moet ik als zelfstandige kiezen voor private autolease?

Is het voor mij als zelfstandig ondernemer gunstig om via private lease een auto te nemen? Wat zijn de voor- en nadelen?

Bij private lease hoeft u als ondernemer geen geld op tafel te leggen om in een nieuwe auto te kunnen rijden. U weet precies hoeveel u maandelijks kwijt bent, omdat financiering, onderhoud, pechhulp, wegenbelasting en verzekering in de leaseprijs zijn inbegrepen.

U sluit bij private lease het contract af als consument, niet als ondernemer. U heeft daarom ook niet het voordeel dat u de btw kunt verrekenen. Voor iedere zakelijk gereden kilometer kunt u 19 eurocent als bedrijfskosten opvoeren. Als u 2.000 kilometer per maand voor uw bedrijf onderweg bent, heeft u dus 380 euro aan autokosten. Daarvoor krijgt u een behoorlijke privateleaseauto. Die kosten brengt u direct of indirect in rekening bij uw opdrachtgever.

Private lease is onaantrekkelijk als u veel minder zakelijk rijdt, bijvoorbeeld 500 tot 1.000 kilometer per maand. U krijgt de meeste kosten dan privé te verwerken, omdat u voor uw werk niet zo hard een auto nodig heeft.

Aan een privateleasecontract zit u vaak vier of vijf jaar vast. Als u uw bedrijf minder lang in de lucht houdt, moet u betalen om het contract af te kopen. U kunt kiezen voor een contract dat na het eerste jaar opzegbaar is, maar dat is een paar tientjes per maand duurder. U kunt ook kiezen voor private lease van een tweedehandsauto. Die contracten zijn makkelijker op te zeggen.

Spijt

U kunt spijt krijgen van uw leasecontract als u een woning gaat kopen en bij de bank aanklopt voor een hypotheek. De bank verstrekt veel minder hypotheek als u schulden heeft. Contracten voor een mobiele telefoon en een leaseauto tellen als zodanig mee. Volgens de Hypotheekshop verlaagt een privateleaseauto de maximale hypotheek met één of tot anderhalf keer de cataloguswaarde van de auto. Als de auto nieuw 20.000 euro kost, kunt u daardoor dus 20 tot 30 mille minder hypotheek krijgen.

Let bij het aangaan van het leasecontract niet alleen op de regels voor contractopzegging, maar ook op de gevolgen van schade. Sommige leasebedrijven verhogen de maandelijkse leaseprijs na schade, andere niet. Maak ook een goede inschatting van het aantal kilometers dat u per jaar gaat rijden. Wie te veel rijdt, moet vaak een extra bedrag per kilometer betalen. Dat werkt net zo als een prepaid mobiele telefoon.

Ook belangrijk is hoe de leasemaatschappij omgaat met schadevrije jaren. Hoe meer schadevrije jaren u als chauffeur heeft, hoe lager de verzekeringspremie is die u betaalt. Sommige leasebedrijven houden uw schadevrije jaren keurig bij, maar andere niet. Als u na afloop van het leasecontract geen schadevrije jaren heeft, betaalt u bij het kopen van een andere auto een torenhoge verzekeringspremie. Of u kiest weer voor private lease.

Financieel gezien is het altijd gunstiger een auto te financieren met spaargeld. Maar dat is misschien voor de volgende keer.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Ook een vraag aan Reinout?Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden