Geldvraag Kosten mantelzorg

Moet ik als mantelzorger alle kosten zelf dragen?

Ik sta mijn hulpbehoevende zus bij en maak daar veel kosten voor. Zo heb ik vorig jaar 20 duizend kilometer gereden. Kan ik dat verrekenen met de belastingen? Ik doe werk waar ook de maatschappij iets aan heeft.

Beeld ANP

Nee, helaas. U kan die kosten niet verrekenen via de belastingaangifte. Er is een aftrekpost voor specifieke ziektekosten waar ook vervoer voor zieken onder valt. Alleen de partner en inwonende kinderen kunnen deze kosten opvoeren. U voldoet dus niet aan de voorwaarden.

Onze maatschappij zorgt voor hulpbehoevenden, voor zover zij zich niet kunnen redden ‘op eigen kracht’. Als er iemand in de familie- of vriendenkring helpen kan, is dat ook op eigen kracht. Iedereen draagt zorg voor zijn eigen kring.

De overheid biedt hulp, maar kijk eerst naar familie en vrienden die altijd hun snor drukken als er mantelzorg nodig is. Zet hen onder druk, zodat u niet de enige goeierd bent die alles doet. Er zijn gelukkig digitale hulpmiddelen voor, zoals de bezoektijden verdelen via www.defamilieagenda.nl. Of stuur de anderen na een bezoek een tikkie voor een bijdrage in de reiskosten.

Vorig jaar 20 duizend kilometer rijden: alleen al aan benzine kostte u dat 2.500 euro. Dat is veel geld en u neemt de gemeente daarmee werk uit handen. Als u dat niet meer kan of wil doen, nemen de kosten voor de maatschappij flink toe.

Het is een lastige kwestie. Wat gebeurt er als u uw zus minder gaat helpen? Vooropgesteld dat zij nog zelfstandig thuis kan wonen, kan zij aankloppen bij de gemeente voor hulp op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Zoals gezegd is deze hulp alleen aanvullend, als iemand het niet zelf kan regelen. Het is niet de bedoeling dat vrienden en familie alleen langskomen om gezellig koffie te drinken. De gemeente oefent dus wel druk uit op de hulpbehoevende om ‘zijn sociale netwerk te activeren’, zoals dat heet.

Wie WMO-hulp krijgt, betaalt daar een eigen bijdrage voor. Die was altijd afhankelijk van het inkomen, maar sinds 2019 is het een vast tarief van 17,50 euro per vier weken. Dat zou eindelijk een einde maken aan een hoop bureaucratie en een opeenstapeling van rekeningen die mensen in de problemen bracht.

De Nationale ombudsman kreeg eerder dit jaar veel klachten over het abonnementstarief. Dat vaste bedrag blijkt nu alleen te zijn voor maatwerkvoorzieningen. Voor algemene voorzieningen betalen de burgers nog gewoon het oude en dus hogere bedrag, naast die 17,50 euro. Algemeen zijn de maaltijdservice, boodschappendienst en vervoer.

Sinds de invoering van het abonnementstarief beschouwen sommige gemeentes huishoudelijke hulp ineens als algemene voorziening. Dat is vreemd. Huishoudelijke hulp staat omschreven als een maatwerkvoorziening op www.regelhulp.nl, een informatieve website van het Ministerie van VWS. Volgens de ombudsman betalen sommige burgers zelfs verschillende tarieven binnen dezelfde gemeente voor huishoudelijke hulp: de ene betaalt het abonnementstarief van 17,50 euro en de ander een hogere eigen bijdrage. De ombudsman heeft de minister van VWS om opheldering gevraagd, zodat de gemeenten iedereen gelijk behandelen.

Het blijft gelazer om de kosten.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden