ColumnPeter de Waard

Moet het geklaag over toerisme aan banden worden gelegd?

null Beeld
Peter de Waard

De welvarende witte mensen hebben de wereld gezien, vaak toen deze nog redelijk authentiek was, niet volgeplempt met McDonald’s en niet overlopen met bezoekers. Nu willen ook de Aziaten en Afrikanen de wereld gaan zien, maar inmiddels gaan er stemmen op het toerisme aan banden te leggen.

Vorige maand luidde de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) al de noodklok en concludeerde dat toerisme leidt tot steeds meer overlast op populaire plekken als Giethoorn, Kinderdijk en de binnenstad van Amsterdam. De Tweede Kamer is het daarmee eens en eist spreiding van het toerisme. Amerikanen en Chinezen moeten niet langer naar het Anne Frank Huis gaan, maar naar het Betje Wolff Museum in Midden-Beemster.

Het lijkt bijna op een vorm van discriminatie. De Amsterdammers die zelf al in Parijs, Barcelona, Florence en op Bali zijn geweest, klagen over rolkoffertjes in hun straat. Dat toeristen 32,5 miljard euro in het laatje brengen – 5 procent van het bbp – en 800 duizend banen in stand houden, is minder belangrijk nu de economie groeit en bloeit en de arbeidsmarkt ongekend krap is.

Vergeleken met andere landen is de overlast beperkt. Vorig jaar ontving Nederland 19 miljoen buitenlandse toeristen. Op 17,1 miljoen inwoners is dat 1,1 toeristen per Nederlander. Frankrijk ontving vorig jaar 89,4 miljoen toeristen. Dat is op 67 miljoen inwoners 1,3 per inwoner. Spanje trok er 82,8 miljoen, 1,8 toeristen per inwoner. Nu is Nederland veel kleiner dan Frankrijk en Spanje. Maar ook in die landen concentreert het toerisme zich op een beperkte ruimte. In Spanje wordt vooral de kust bezocht, naast steden als Barcelona, Valencia en Granada. In veel steden in het noorden van Frankrijk zijn toeristen even zeldzaam als in Winschoten en Helmond.

Van de buitenlandse toeristen die naar Nederland komen, gaat 37 procent naar Amsterdam – veruit de populairste bestemming. Dat zijn er 7 miljoen per jaar aan wie te danken is dat de Bijenkorf niet is verpauperd. Op 862 duizend Amsterdammers komt dat neer op 8,1 toeristen.

Florence trekt 13,3 buitenlandse toeristen per inwoner en Venetië 25,4. De bekende Thaise badplaats Pattaya haalt ook gauw 25 toeristen per inwoner, Las Vegas trekt van overzee 11 toeristen per inwoner. Op de lijst van populairste toeristensteden ter wereld komt Amsterdam pas op de 30ste plek in de wereld.

Amsterdam is compact, maar dat zijn ook de toeristengebieden van metropolen als New York en Parijs. In Queens en de Bronx zijn hele straten waar dagenlang geen toeristen te zien zijn, net als in de banlieues van Parijs of Londense wijken als Croydon en Bromley.

Het is het topppunt van hypocrisie. Geen volk is zo reislustig als de Nederlanders. Vorig jaar hielden ze 22,2 miljoen buitenlandse vakanties, waarvan bijna 10 miljoen per vliegtuig.

Niemand die ooit de Eiffeltoren heeft gezien, het Colosseum of de Big Ben, moet klagen over Chinezen die nu de Nachtwacht willen zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden