ColumnPeter de Waard

Moet eigen woning van box 1 naar box 3 worden overgeheveld?

null Beeld

Welke kleur het volgende kabinet ook krijgt, het worden gouden tijden voor de projectontwikkelaars. Alle 37 partijen vinden dat er vanwege het tekort 1 miljoen huizen moeten worden bijgebouwd. Hele nieuwbouwwijken moeten tegen de steden en dorpen worden aangekwakt. De kamsalamander en rugstreeppad mogen geen sta-in-de-weg meer zijn. Praten over groene zones en horizonvervuiling is net zo not done als zonder mondkapje een Jumbo binnenstappen.

Veel zal het niet helpen. Het wordt dweilen met de kraan open. Al sinds de oorlog bouwt dit land als een gek, maar woningen worden alleen maar onbetaalbaarder. Reden is de fixatie op eigen woningbezit die tot een enorme fiscale bevoordeling van koopwoningen heeft geleid. Nederland is niet de enige. Het liberale tijdschrift The Economist, dat voor de rest in de vrije markt alle heil ziet, noemde de eigen woningbezitfetisj de ‘ernstigste en langstlopende’ economische miskleun van het Westen. ‘The Horrible Housing Blunder’ heeft speculatie op de vastgoedmarkt tot nationale sport verheven. En dat heeft tot ongekende ongelijkheid geleid. Huurders zijn dief van hun eigen portemonnee, net als spaarders. Huizenbezitters zijn de kampioenen.

Er is simpel iets aan te doen: het eigen woningbezit minder lucratief maken door de eigen woning van box 1 naar box 3 in de belastingaangifte over te hevelen. Op dit moment is de fiscus sponsor van eigenwoningbezitters. Wie met een belastbaar inkomen tot 68 duizend euro een woning van drie ton koopt en dat tegen 2 procent bij de bank financiert, is spekkoper. Er moet 1.500 euro aan eigen woningforfait worden bijgeteld, maar er kan 6.000 euro aan hypotheekrente worden afgetrokken. Dat is bij een tarief van 37,1 procent een belastingvoordeeltje van 1.670 euro. Als de waarde van de woning stijgt naar zes ton, zal het huurwaardeforfait verdubbelen, maar blijft er netto een voordeeltje van 1.113 euro. Als de eigen woning net zoals spaargeld of een tweede woning in box 3 zou moeten worden gezet, is er in het eerste geval bijtelling noch aftrek, maar moet in het tweede geval juist meer dan 3.129 euro vermogensrendementsheffing (1,4 procent van drie ton vermogen na vrijstelling) worden betaald.

Er is geen enkele reden iemand met drie ton spaargeld op de bank anders te belasten dan iemand met drie ton aan overwaarde op zijn woning. Met deze ingreep komt er een einde aan de ongelijkheid en is het woningtekort heel snel opgelost, omdat woonruimte (lege nesten) zal worden herverdeeld. Maar politici kiezen voor lapmiddelen waarmee ze de problemen verergeren: lagere overdrachtsbelasting en andere maatregelen die de bezittende woningklasse in de kaart spelen.

Helaas huldigt rechts het eigen woningbezit als een middel om verantwoorde burgers te creëren en denken linkse politici dat het leidt tot verheffing van de onderste klassen.

Een falende coalitie van 37 partijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden