geldvraag kostgeld

Moet een meerderjarige die thuis woont, kostgeld betalen?

Mijn meerderjarige zoon werkt en woont nog thuis. Ik reken hem geen kostgeld, zodat hij kan sparen voor een eigen woning. Is dat redelijk? Hoe kan ik verder helpen?

Beeld ANP

Jongeren blijven langer bij ‘la mama’. Dat is wel een breuk met de traditie van Noord-Europese landen waar kinderen eerder zelfstandig wonen dan in het zuiden.

Dit heeft economische redenen. Wie tegenwoordig als starter een woning wil kopen, moet flink wat spaargeld inbrengen. Banken geven geen lening meer voor de bijkomende ‘kosten koper’. Zelfs voor een bescheiden woning moet je minstens 10 mille op tafel leggen. Wie begint met huren, krijgt zo’n bedrag niet snel bij elkaar. Starten vanuit het ouderlijke huis is dan een goede optie.

U kunt uw zoon zelfs jaarlijks ruim 5.400 euro belastingvrij schenken, zodat hij sneller kan sparen. Gaat de Belastingdienst dan niet moeilijk doen, als u hem ook al gratis thuis laat wonen? In ieder geval niet zolang het kind jonger is dan 21 jaar, want tot die leeftijd heeft u als ouder een onderhoudsplicht. Is het kind 21 jaar of ouder, dan moet hij voor zichzelf kunnen zorgen. U kunt toch volhouden dat u op grond van uw ‘natuurlijke verbintenis’ geen kostgeld rekent.

Ouders mogen op grond van die natuurlijke band voor levensonderhoud en studiekosten van hun volwassen kinderen betalen, zonder dat dat als een schenking wordt gezien. Het maakt niet uit of de ouder die kosten rechtstreeks betaalt of aan het kind geeft, zei de staatssecretaris van Financiën in 2016 in antwoord op een vraag uit de Tweede Kamer. Zo’n uitspraak heeft ook jaren later nog veel juridische waarde.

Als uw kind aanklopt bij de bank voor een hypotheek om een woning te kopen, valt het vaak tegen wat hij kan lenen. U kunt zijn leenruimte verhogen door hem voor de komende jaren een schenking toe te zeggen van 5.000 euro per jaar. Ik geef een voorbeeld hoeveel dat kan schelen. Stel, uw kind verdient 35.000 euro per jaar. Hij kan dan bij een hypotheekrente van 2,5 procent maximaal 151 duizend euro lenen. Als u tegenover de bank verklaart dat u jaarlijks 5.000 euro zal gaan schenken, kan de maximale lening in principe omhoog naar 256 duizend euro. Dat wil overigens niet zeggen dat iedere bank zoveel leent; de bank kijkt ook naar uw financiële situatie. Hoeveel jaar kunt u zo’n schenking blijven doen en wat als u overlijdt?

Sommige banken eisen dat de toegezegde schenking op papier wordt vastgelegd. Dat levert een probleem op met de Belastingdienst, want die ziet zo’n toezegging als een belastbare schenking. Stel, u bent 60 jaar en belooft uw zoon jaarlijks 5.000 euro te zullen schenken zolang u leeft. De Belastingdienst berekent de waarde van die toezegging op 34 duizend euro. Daarvan is 5.428 euro belastingvrij en over de rest betaalt het kind 10 procent schenkingsbelasting: dus een bedrag van 2.857 euro. De Volksbank (SNS, ASN, Regiobank) en Van Lanschot vragen alleen een intentieverklaring van de ouders. Dan hoeft er geen schenkingsbelasting te worden betaald.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden