Column

Moet de kneldas weer terug?

Tot de Wall Street-crash was er maar één manier om een stropdas te knopen. De Britse kroonprins voegde daar in de jaren dertig van de vorige eeuw nog twee aan toe. Inmiddels kan volgens het boek Cravatmania de das op 85 verschillende modieuze manieren worden geknoopt: bijvoorbeeld halve windsor, enkele windsor, dubbele windsor of four in hand. En dat is niet het einde, want er is berekend dat er theoretisch 177.413 verschillende manieren moeten zijn.

Alleen is, afgezien van op het Binnenhof en het Mediapark, de stropdas als een oubollig 20ste-eeuws onding afgedankt. Entrepreneurs als Steve Jobs en Richard Branson waren de eersten in het zakenleven die gekleed gingen als een leraar voor de klas. In 1998 legde prins Claus de stropdas publiekelijk af: 'Stropdasdragers aller landen verenigt u en gooi het knellende ding weg.' Als de Oranjes geen das hoefden te dragen, dan hoefde niemand het meer. Ook in de architectuur, de financiële dienstverlening, de advocatuur, het notariaat en als laatste de accountancy is de stropdas op Clausiaanse wijze in de prullenmand geworpen - behalve door de enkeling die een kippenek te verbergen heeft.

In het septembernummer van het vakblad Accountant wordt ervoor gepleit de stropdas voor iedereen in ere te herstellen. Sinds de informele kleding zonder das op kantoor in zwang is gekomen, lijkt de financiële wereld een klef en anarchistisch onderonsje geworden waarbij iedereen lak heeft aan autoriteit. Dit heeft geleid tot slecht toezicht en veel schandalen: van Enron en Ahold tot DSB en Vestia.

'De accountant zou zonder das toegankelijker zijn en hierdoor beter kunnen aansluiten bij de cultuur van de klanten. Het is echter niet de rol van de accountant om dikke maatjes te worden met zijn klanten. Hij heeft een maatschappelijk taak om met een kritische houding, objectief en soms zelfs onafhankelijk de klanten scherp en bij de les te houden', schrijft accountant Gideon Folkers van Visser & Visser Accountancy. Nu de accountants zo onder vuur liggen zouden ze zich met een stropdas weer moeten voorzien van een gedegen professionele uitstraling. 'Er hoort een zekere afstand in de onderlinge relatie tussen accountant en klant te zijn. De stropdas creeërt deze afstand van nature. Een goed geknoopte strop geeft cachet en geeft het zakelijk voorkomen net een beetje extra. Laten we wel wezen: van de accountant die 150 euro of meer per uur durft te vragen voor zijn dienstverlening, mag worden verwacht dat hij zich hiernaar kleedt.'

Misschien zouden ook de medewerkers van de AFM en De Nederlandsche Bank hun stropdasuniform weer moeten aantrekken, zodat de cijferaars van de banken voelen dat ze bij ieder vergrijp kunnen worden opgepakt.

'Business is war, never underestimate the importance of the uniform' (Zakendoen is oorlog, onderschat het belang niet van een uniform), zo werd vroeger gezegd

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden