Moeder vindt goede baan niet

Tekort aan kinderopvang weerhoudt moeders amper nog om meer uren te werken. De belangrijkste reden dat zij minder werken dan ze zouden willen, is dat ze de juiste baan niet hebben kunnen vinden....

Van onze verslaggeefster Carlijne Vos

Dit concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS) dinsdag op basis van nieuwe cijfers waaruit blijkt dat één op de vijf moeders meer zou willen werken dan ze nu doen.

Het tekort aan beschikbare of betaalbare kinderopvang is voor slechts 10 procent van de moeders reden om niet (meer) te werken. De moeders die kinderopvang als reden noemen, doelen dan vooral op de kosten. 30 procent van de moeders kan geen geschikte baan vinden van meer uren. Voor vrouwen die al in deeltijd werken, geldt dit nog meer dan voor vrouwen die niet werken.

De afgelopen tien jaar is de arbeidsparticipatie van moeders met minderjarige kinderen met bijna de helft toegenomen. In 1997 werkten moeders (werkenden en niet-werkenden) gemiddeld twaalf uur per week, in 2007 was dat zeventien uur per week.

Tweederde van de moeders werkt meer dan twaalf uur per week. De meeste vrouwen (26 procent) hebben een baan van drie dagen per week. Gemiddeld werken de moeders die een baan hebben, 23 uur per week.

Hoe hoger opgeleid, des te meer uren moeders werken. Twee op de vijf hoogopgeleide moeders werken meer dan 28 uur. Van de laagopgeleide moeders werkt meer dan de helft niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden