Modeketen New Look weg uit Nederland

De modeketen New Look, die zich vooral richt op meisjes en vrouwen tot 35 jaar, trekt zich geheel terug uit Nederland. Het filiaal in Rotterdam sluit in juni. Ook de concessies die New Look heeft in 12 warenhuizen van het noodlijdende V&D gaan eind september dicht. 'Nederland behoort niet meer tot de strategische markten van New Look', zegt een woordvoerder.

De New Look-winkel in de Londense Oxford Street. Nu de keten zich terugtrekt uit Nederland zijn klanten aangewezen op de onlinewinkel in Groot-Brittannië.Beeld Fiona Hanson / HH

Het is onderdeel van de nieuwe koers die New Look zal inzetten. Vrijdag werd bekendgemaakt dat de Britse winkelketen wordt overgenomen door Brait, de detailhandelsgroep van de Zuid-Afrikaanse miljardair Christo Wiese.

Hij neemt 90 procent van de aandelen over van de opkoopfondsen Apax en Permira. Zij kochten het in 2004 toen New Look nog op de beurs stond genoteerd voor 700 miljoen pond (960 miljoen euro). Nu verkopen ze het voor 740 miljoen pond. Maar inmiddels is New Look met een schuld van 1 miljard pond opgezadeld.

Overigens hadden Apax en Permira de keten eigenlijk opnieuw naar de beurs willen brengen, maar daar is van afgezien. De nieuwe eigenaar Brait wil zich concentreren op vijf strategische markten. Naast het Verenigd Koninkrijk, waar New Look bijna zeshonderd winkels heeft, zijn dat die van Polen, Frankrijk, China en Duitsland. Nu heeft New Look nog achthonderd vestigingen in 21 landen. De woordvoerder kan niet zeggen of naast Nederland ook in die andere landen winkels dichtgaan.

Groot-Brittannië

Modeketen New Look werd in 1969 opgericht in Groot-Brittannië door Tom Singh die samen met zijn familie nog altijd 10 procent van de aandelen heeft. De keten wilde de nieuwe generatie helpen met een eigentijds gezicht en had veel succes. In 1988 kon de eerste buitenlandse vestiging in Frankrijk worden geopend. In 2009 opende New Look de eerste Nederlandse winkel in Rotterdam. Toen werd nog gezegd dat er ook winkels zouden komen in Amsterdam en Utrecht. Maar uiteindelijk bleef dat beperkt tot twaalf shops in de warenhuizen van V&D die in 2010 werden begonnen.

Maar net als andere modeketens heeft New Look te lijden onder de crisis en de concurrentie van online-aanbieders. Het aantal winkels is wereldwijd al teruggebracht van elfhonderd naar achthonderd. Groot probleem is vooral de enorme schuldenlast. In de eerste helft van het lopende boekjaar steeg de omzet nog met zo'n 7 procent.

Een woordvoerder van New Look stelt dat de keten de komende maanden nog zal doorgaan en alle aandacht richt op ondersteuning van het personeel dat op straat komt te staan. Klanten in Nederland die kleding van New Look willen kopen, kunnen nog altijd online terecht in Groot-Brittannië.

Brait-eigenaar Christo Wiese geldt als de op twee na rijkste Zuid-Afrikaan met een vermogen van 7 miljard dollar. Hij was jurist voordat hij zijn eigen winkel Shoprite begon. Nu is dat de grootste voedingsmiddelenketen in Afrika met vestigingen in vijftien landen, waaronder Nigeria en Angola. Wiese heeft verder geïnvesteerd in Premier Foods, een van de grootste voedselproducenten in Zuid-Afrika. Hij heeft ook zwarte boerenfamilies financieel in staat gesteld om land te kopen, waarop ze vroeger alleen als pachter actief konden zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden