Modehuis McGregor maakt doorstart

De eigenaren zelf nemen de failliete modeketen McGregor Fashion Group, bekend van de merken McGregor en Gaastra, over. Dit hebben aandeelhouders en de curator vrijdag bekendgemaakt.

Eric van den Outenaar
null Beeld anp
Beeld anp

De oude en nu nieuwe aandeelhouders zijn zakenmannen Marcel Boekhoorn, Jeroen Schothorst, Ben Kolff en zakenbank NIBC. Schothorst is de man die het bedrijf 1993 oprichtte en tot een paar maanden geleden aan het roer stond.

'Dit is het beste voor de werknemers, de aandeelhouders, de leveranciers, echt: voor iedereen', reageert curator Marc van Zanten, die onder grote druk stond om het eind juni failliet verklaarde modehuis een succesvolle doorstart te laten maken.

Van Zanten heeft eerst met de vier aandeelhouders van het concern gesproken om te peilen of ze interesse hadden in een overname. Dat hadden ze niet. Toen heeft hij een bieding georganiseerd. Dit leverde meer dan vijftig geïnteresseerden op, waaronder de Chinese familie Lo en de investeringsfondsen Alteri en Apollo. Zeven partijen brachten een bod uit. 'Ze boden allemaal onder de taxatiewaarde', aldus Van Zanten. De kopers wilden het bedrijf in stukken knippen of wilden slechts de krenten uit de pap halen.

Vervolgens hebben de eigenaren alsnog een bod gedaan dat volgens Van Zanten 'substantieel hoger was en waarbij meer werkgelegenheid bewaard blijft'.

In Nederland blijven 500 van de 800 banen behouden, in het totale concern 1.100 van de 1.400. Het bedrijf is in meerdere Europese landen actief, waaronder Duitsland, Spanje en Zwitserland.

De onderneming raakte volgens Joep van Straaten, de nieuwe directeur, in de problemen vanwege de vele eigen winkels. Hij wil alle 150 zaken in Nederland op termijn gaan afstoten. De merken gaan dan online verder of komen in andere winkels te liggen. Van Straaten werkte al eerder bij het bedrijf. Van 2006 tot 2013 vervulde hij eerst de rol van financieel directeur en daarna die van operationeel directeur. Hij is een aantal weken geleden gevraagd terug te komen om te helpen bij het zoeken naar een koper.

Voorgekookt

Vakbond FNV noemde de doorstart voorgekookt, CNV laat weten er een nare bijsmaak aan over te houden. Die laatste vreest dat relatief veel werknemers met nulurencontracten hun baan zullen behouden en juist de werknemers met een vast contract het veld moeten ruimen.

De bonden suggereren dat de eigenaren via het faillissement op een 'slimme' manier van hun personeel af komen. Directies gebruiken een faillissement soms om op een goedkope manier personeel te ontslaan.
Doorgaans hebben de aandeelhouders weinig te zeggen als een bedrijf failliet gaat. Omdat deze aandeelhouders een zogeheten pandrecht hebben, was hun onderhandelingspositie juist sterk. Ze hebben dit recht bedongen toen ze vorig jaar de schuld van het bedrijf aan de bank overnamen. Hierdoor waren zij naast aandeelhouders ook de belangrijkste schuldeisers, zonder wie de curator weinig kon uitrichten.

Curator Marc van Zanten verzekert dat er niks geheimzinnigs is aan de doorstart. 'Hoe krijg ik dit beeld weg? Dit is niet voorgekookt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden