MKB wil na Tante Agaath nu Oom Dagobert

De ondernemingsorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf, MKB-Nederland, wil dat staatssecetaris Vermeend in het belastingstelsel voor de 21ste eeuw een 'Oom Dagobert-vordering' invoert....

ANP

Beginnende ondernemers zonder startkapitaal, kunnen met de Tante Agaath-regeling geld lenen tegen de wettelijke rente, die doorgaans lager is dan de marktrente. Een vermogende particulier ('Tante Agaath') hoeft over het geleende bedrag geen vermogensbelasting te betalen. Ook is er acht jaar een extra rentevrijstelling van tenminste vijfduizend gulden. Als de beginnende ondernemer niet kan terugbetalen, mag Tante het geld aftrekken van haar inkomen, tot een halve ton.

In het nieuwe belastingstelsel is voor die faciliteiten geen ruimte meer. Elk vermogensrendement wordt tegen 30 procent belast en de rentevrijstelling verdwijnt. Daarom komt MKB-Nederland met het idee van de Oom Dagobert-lening. Vanaf 2001 zou een vrijstelling van de vermogensrendementsheffing moeten gelden. Als het rijk een vriendelijke lening aan een starter wil aanmerken als een vrijgestelde vordering, is die overeenkomst voor geldverstrekker én ontvanger interessant.

Wie twee ton op de bank heeft, houdt in het nieuwe stelsel netto vijfduizend gulden rente over. Wie het bedrag via de Oom Dagobert-constructie uitleent, houdt netto zevenduizend gulden over. Overigens levert de Tante Agaath-regeling slechts 4900 gulden winst op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden