MKB: 'Verzuimregels te bureaucratisch'

Kleine bedrijven hebben moeite met het begeleiden van zieke werknemers. Bedrijven met minder dan tien werknemers ervaren de nieuwe regels die sinds 1 april 2002 gelden als te ingewikkeld en bureaucratisch....

De Wet Verbetering Poortwachter (WVP), die sinds 1 april regelt dat werknemer, werkgever en arbodienst nauw moeten samenwerken om een zieke werknemer weer aan de slag te krijgen, wordt 'gematigd positief' ontvangen.

'Het moet een behapbaar verhaal blijven en dat is het niet', stelt Hans de Boer, voorzitter van MKB-Nederland. Werkgevers worden zowel procedureel als financieel te eenzijdig belast, vindt hij. 'De werkgever is degene die de werknemer aanmeldt bij de arbodienst, die het plan van aanpak voor reïntegratie opmaakt en verantwoordelijk is voor het inschakelen van deskundigen. En is dat niet tot op de komma nauwkeurig geadministreerd, dan kunnen we nog een jaar loon gaan doorbetalen ook.' Het MKB doet een klemmend beroep op het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) om wat 'minder pietepeuterig' met de regels om te gaan.

Over arbodiensten zijn veel werkgevers negatief. De diensten zijn traag, leveren geen maatwerk en hebben hun tarieven fors verhoogd zonder dat er een relatie is met het verzuimpercentage in de sector. 'Er is geen concurrentie in die sector', verklaart De Boer. Hij vindt dat ook de arbodiensten aansprakelijk moeten worden voor hun verrichtingen inzake Poortwachter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden