MKB gebruikt steun overheid nauwelijks

Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB) maakt nauwelijks gebruik van steunmaatregelen bedoeld om hen door de financiële crisis te helpen. Van alle MKB-ondernemers vindt 40 procent de overheidsmaatregelen onvoldoende, ongeveer een kwart vindt deze wel voldoende en circa een derde weet het niet.

ANP

Dat blijkt uit onderzoek van Intomart GfK in opdracht van adviesbureau Grant Thornton onder vijfhonderd bestuurders en financieel directeuren van bedrijven met 25 tot 250 medewerkers. Aan hen werden zeven stimuleringsmaatregelen voorgelegd met de vraag of ze daarvan gebruik maken of dat dit jaar nog gaan doen.

Het meest maken zij gebruik van de mogelijkheid BTW per kwartaal te betalen in plaats van per maand. Dat doet 17 procent en 3 procent zegt dit later dit jaar nog te gaan doen. Per kwartaal betalen is gunstig voor de kasstroom van een bedrijf. Van het versneld afschrijven van investeringen die dit jaar worden gedaan, maakt een tiende van de ondernemers gebruik, 6 procent zegt dit nog te gaan doen.

Van andere steunmaatregelen, zoals de deeltijd-WW, maakt minder dan 10 procent van de MKB-ondernemingen gebruik.

De werkgeversorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf MKB-Nederland vindt het gebruik op zich niet zo weinig. ‘In absolute cijfers is 10 tot 15 procent van 600.000 best veel’, aldus een woordvoerster. Zij wijst erop dat niet elke maatregel voor ieder bedrijf even handig is. De overheid zou wel nog meer kunnen doen, bijvoorbeeld kleinschalige investeringen aantrekkelijker maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden