Mittal wint overnamegevecht om Arcelor

Arcelor heeft de huid duur verkocht, maar de winnaar is toch Lakshmi Mittal. De Indiase miljardair hield het hoofd koel en gunt zijn tegenstanders een eervolle aftocht....

Een van de eersten die staalmagnaat en miljardair Lakshmi Mittal afgelopen zondag belde, was Wilbur Ross, de Amerikaan die zijn staalconcern ISG vorig jaar voor 4,5 miljard dollar aan Mittal verkocht.

Ross, inmiddels opgenomen in de top van Mittal Steel, hoorde op zijn mobieltje in hartje Parijs het nieuws van de overgave van Arcelor van een juichende Lakshmi Mittal. ‘We hebben het, we hebben het, dat is alles wat hij zei. Ongeveer twintig keer’, vertelde Ross aan het persbureau Bloomberg.

De vreugde van Lakshmi Mittal is begrijpelijk. De capitulatie van Arcelor maakt een eind aan een bittere overnamestrijd, die vijf maanden duurde en waarin het doelwit geen middel schuwde om uit handen van de vanuit Londen opererende Indiase ondernemer te blijven. Maar, zoals Marco van Basten inmiddels ook wel beseft, als de gemoederen hoog oplopen, heeft degene die het hoofd koel houdt de beste winstkansen.

Guy Dollé, de 63-jarige topman van Arcelor, kon het emotioneel niet aan dat de parvenu Mittal hem op die gedenkwaardige vrijdag van 27 januari ‘vanuit het niets’ overviel met een ‘voor 150 procent vijandig’ overnamebod. Per sms’je. Dit tot grote woede van de topman van Arcelor.

Dollé is dan ook meer dan een bestuursvoorzitter. De oude Franse staalondernemer is de schepper van Arcelor, dat hij in de jaren negentig uit het Franse Usinor, Arbed uit Luxemburg en het Spaanse Acelaria tot het grootste staalconcern ter wereld smeedde.

Een overname van het oude, eerbiedwaardige Arcelor door Mittal met zijn wereldwijde keten van roestige hoogovens en walserijen in landen als Kazachstan, Roemenië en Zuid-Afrika stond gelijk aan een nachtmerrie. ‘De twee bedrijven komen niet van dezelfde planeet’, liet Dollé zich ontvallen. De Fransman vergeleek de bundeling tussen de twee bedrijven als een samengaan tussen Indiaas reukwater en Frans parfum. Het was nog een van de meer vrijzinnige toespelingen op de afkomst van zijn belagers.

Maar Mittal liet zich niet provoceren en hield onwrikbaar vast aan het grote doel: de vorming van verreweg het grootste staalconcern ter wereld dat door zijn pure omvang bestand zou zijn tegen de diepe inzinkingen die de staalindustrie vanouds teisteren. Samen zijn Mittal en Arcelor krachtig genoeg om zich teweer te stellen tegen de druk tot prijsverlaging van grote klanten als de autofabrikanten Toyota en Ford.

De familie Mittal wordt met een belang van ruim 43 procent de grootste en machtigste aandeelhouder in het nieuwe concern en mag zich dus met recht en reden tot winnaar van het overnamegevecht uitroepen. Maar daarvoor is een behoorlijke prijs betaald. Dat de nieuwe combinatie Arcelor-Mittal gaat heten, is wellicht nog de meest pijnlijke, zij het niet de meest kostbare concessie.

De verhoging – tot tweemaal toe – van het bod kostte Mittal wel veel geld. Uiteindelijk wordt Arcelor voor 26,9 miljard euro ingelijfd, 43 procent meer dan het eerste bod in januari van dit jaar. Mittal betaalt 40,40 euro per aandeel Arcelor, dat een dag voor het eerste bod iets boven de 20 euro noteerde op de beurzen in Parijs, Brussel en Madrid. Mittal kan bovendien niet volstaan met betaling in aandelen, maar dient ook een fors bedrag van 8,5 miljard euro contant op tafel te leggen.

Maar het grootste offer voor Mittal is het opgeven van de meerderheid in de nieuwe combinatie. Bij het eerste bod hield Mittal nog vast aan de speciale aandelen die de familie de onbetwiste macht zouden geven. Die eis heeft Mittal door het verzet van Arcelor moeten inslikken. Het heet nu dat het nieuwe concern Arcelor-Mittal wordt bestuurd volgens het ‘business model’ van Arcelor, wat een ingewikkelde manier is om te zeggen dat het nieuwe concern geen familie-onderneming wordt van Mittal.

Bovendien blijven de topposities in Arcelor-Mittal bij van de oude Arcelor-garde. Joseph Kinsch blijft voorzitter van de raad van commissarissen en Guy Dollé blijft waarschijnlijk bestuursvoorzitter. Maar ook op dit punt heeft Lakshmi Mittal, die een toezichthoudende functie is toebedacht, vastgehouden aan de grote lijn.

Hij gunt zijn voormalige tegenstanders een eervolle nederlaag. Zij mogen zich nog een jaar de baas wanen bij Arcelor-Mittal, maar dan worden zij geacht op te stappen. Op dat moment zullen zij de weg vrijmaken voor de almachtige grootaandeelhouder: Lakshmi Mittal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden