Mittal verhoogt bod op Arcelor

Het Frans/Luxemburgse staalconcern Arcelor zal zondag reageren op het nieuwe bod van ’s werelds grootste staalbedrijf Mittal. Dit heeft Arcelor vrijdagavond laten weten....

Van onze correspondent Peter de Waard

Eerder op de dag maakte Mittal, dat statutair in Rotterdam is gevestigd maar vanuit Londen wordt bestuurd, bekend een eerder bod op Arcelor met ruim eenderde te verhogen. Mittals oprichter Lakshmi Mittal zei verder bereid te zijn het meerderheidsbelang in het concern op te geven.

Hiermee hoopt de in India geboren staalmagnaat de belangrijkste bezwaren – te laag bod, te weinig invloed voor de Arcelor-betrokkenen – tegen een overname weg te nemen.

Het nieuwe bod waardeert Arcelor, in omvang het tweede concern ter wereld, op 25,8 miljard euro, waarvan maximaal een-derde (7,6 miljard euro) in contanten zal worden gedaan en de rest in aandelen Mittal. In januari bood Mittal 18,6 miljard euro voor Arcelor, met maximaal 4,7 miljard in contanten.

Arcelor wees dit bod als vijandig af en probeerde de eigen aandeelhouders te paaien met een voorstel vijf miljard euro terug te geven in de vorm van extra dividend en de inkoop van eigen aandelen. Inmiddels heeft Arcelor dit bedrag verhoogd tot 7,5 miljard euro.

Gisteren werd in Luxemburg een buitengewone aandeelhoudersvergadering gehouden over dit voornemen. Maar omdat het quorum niet werd gehaald, zal dit voorstel opnieuw op 21 juni door de aandeelhouders moeten worden besproken.

Mittal houdt vast aan zijn voornemen om alles wat Mittal boven het ‘normale’ dividend uitkeert aan aandeelhouders in mindering te brengen op het contante deel van het bod.

De prijs per aandeel die Mittal nu bereid is te betalen komt hierdoor op 37,74 euro, 34 procent boven het vorige bod en 18 procent boven de slotkoers van Arcelor van donderdag.

Mittal hoopt dat daarmee het bestuur van Arcelor over de streep te trekken. Tot nu toe is in de overnamestrijd flink met modder gegooid, ook omdat de Franse en Luxemburge regeringen zich ermee bemoeiden. Volgens de Britten maakten de Europeanen zich schuldig aan protectionisme. En zelfs het woord racisme werd genoemd, omdat entrepreneurs met een andere huidskleur zouden worden geweerd. De Europese regeringen hebben die aantijgingen afgewezen.

Mittal probeert nu alsnog tot een compromis te komen. Zo is Lakshmi Mittal bereid het onderscheid tussen gewone en preferente aandelen met meer zeggenschap af te schaffen en zijn belang in het concern terug te brengen tot 45 procent.

Als het bestuur van Arcelor het bod van Mittal zou steunen, wil Mittal de raad van bestuur uitbreiden tot veertien personen, van wie de helft afkomstig van Arcelor. Het hoofdkantoor van Mittal zal verplaatst worden van Rotterdam naar Luxemburg, waar nu het hoofdkantoor van Arcelor staat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden