Miss Etam terug op beurs via omgekeerde overname

Een kleine acht maanden na hun doorstart maken de honderd overgebleven kledingwinkels van Miss Etam hun entree op de Amsterdamse beurs. Moederbedrijf R&S Retail Group heeft daarvoor het lege beursfonds Dico International opgekocht.

Eric Van Den Outenaar
R&S Retail Group, moederbedrijf van Miss Etam, heeft het lege beursfonds Dico International opgekocht: een omgekeerde overname. Beeld anp
R&S Retail Group, moederbedrijf van Miss Etam, heeft het lege beursfonds Dico International opgekocht: een omgekeerde overname.Beeld anp

De nieuwe eigenaar van het dameskledingconcern verwacht met de beursgang minimaal 16 miljoen euro op te halen. Dat geld wil het bedrijf gebruiken voor onder meer overnames en groei van de kledingverkopen op het internet.

De beursgang vindt plaats via een zogeheten omgekeerde overname. R&S Retail Group wordt formeel overgenomen door het al aan de beurs genoteerde Dico International. Dit bedrijf maakte voorheen stalen bedden, maar was na zijn faillissement in 2009 niet meer dan een schim op de beurs.

Dode beursnoteringen

Dico neemt de zaak over maar is in handen van R&S. Na de overname verandert de naam. Het retailconcern heeft de beursnotering weer gekocht van de gespecialiseerde investeringsmaatschappij Value8. Die heeft er een sport van gemaakt dode beursnoteringen op te kopen en later weer door te verkopen aan beurskandidaten.

Het lijkt een ingewikkelde manier om naar de beurs te gaan, maar het bespaart juist veel kosten. De omgekeerde overname is een manier om via de achterdeur op het Damrak binnen te komen. Door een slapend fonds wakker te maken besparen bedrijven de hoge kosten van een reguliere beursgang. Er komen geen dure zakenbanken aan te pas. Via een omgekeerde overname is het voor relatief kleinere ondernemingen makkelijker hun beursdebuut te maken. Het gaat weer beter met zwaar verlieslijdende modewinkels, meldde R&S Retail in een persverklaring.

Bij het faillissement van het moederbedrijf van Miss Etam ging ruim de helft van de banen verloren. Beeld Raymond Rutting
Bij het faillissement van het moederbedrijf van Miss Etam ging ruim de helft van de banen verloren.Beeld Raymond Rutting

Doorstart

De Miss Etam Groep ging in april failliet, maar kon een maand later deels doorstarten. Onder de groep vielen op het moment van faillissement 60 winkels van damesmodeketen Promiss en 140 van Miss Etam. Er werkte zo'n tweeduizend man personeel. Minder dan de helft van de banen bleef behouden. De winkels van Promiss zijn verdwenen. Door de aderlating verwacht het bedrijf weer winstgevend te worden.

Volgens de beursaspirant zijn de modezaken nu goed voor een totale omzet van 110 miljoen euro. R&S lijkt vooralsnog geen al te megalomane overnames te willen doen.

Het bedrijf verwacht over twee jaar op een totale omzet van 120 miljoen euro uit te komen. R&S Retail Group was eerder eigenaar van de winkelketens Steps en Superstar. Die zijn vorig jaar verkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden