'Misleiding bij verkoop Essent'

Gedeputeerde Moons meldde dreigement van koper RWE dat volgens notulen niet ter sprake is gekomen...

Amsterdam Gedeputeerde Annemarie Moons (PvdA) van Noord-Brabant heeft de Provinciale Staten misleid tijdens de vergadering waarin werd besloten tot verkoop van energiebedrijf Essent. Dat zeggen de fractievoorzitters van onder meer SP en VVD. Oppositieleider Nico Heijmans (SP) zal vandaag tijdens de Statenvergadering in Den Bosch eisen dat het besluit wordt teruggedraaid.

De Statenleden kwamen tot hun oordeel nadat zij donderdag waren ingelicht door hun juridisch adviseurs. Die hadden inzage gekregen in de notulen van een bijeenkomst van de aandeelhouderscommissie op 11 mei. Daarin zou volgens Moons (die erbij was) zijn gezegd dat RWE ook genoegen nam met een gewone meerderheid van de Essent-aandelen, in plaats van de tot dan toe geëiste 80 procent.

Moons deelde dit op 15 mei mee aan de Provinciale Staten. Daarmee verviel de machtspositie van Noord-Brabant, dat met een belang van 30,8 procent de overname dacht te kunnen blokkeren.

Door het dreigement van RWE leek het erop dat de provincie met een machteloos belang zou achterblijven in een bedrijf waarin de Duitsers het voor het zeggen zouden hebben. Met tegenzin gaven daarom enkele leden van de VVD hun verzet op, en stemden voor de verkoop van Essent. Dat gaf de doorslag: met 31-23 ging de provincie akkoord, hoewel ze zich drie weken eerder nog tegen de overname had gekeerd.

Nu blijkt het dreigement van RWE helemaal niet ter sprake te zijn geweest in de bijeenkomst van de aandeelhouderscommissie op 11 mei, aldus de juridisch adviseurs die de stukken hebben ingezien.

SP’er Heijmans betitelt de gang van zaken als ‘misleiding’ en ‘manipulatie’. Moons wilde donderdagavond niet reageren op de aantijgingen omdat zij volgens haar woordvoerder niet op het debat vooruit wil lopen.

Volgens Heijmans zijn er nog meer punten waarover de Statenleden ‘onjuist en onvolledig’ zijn geïnformeerd. Want zelfs áls RWE zich tevreden had gesteld met een gewone meerderheid van de aandelen, dan was de positie van Noord-Brabant helemaal niet zo machteloos geweest als Moons het deed voorkomen in de Statenvergadering van 15 mei.

In de statuten van Essent staat namelijk dat voor belangrijke beslissingen een tweederde meerderheid vereist is. Het gaat dan om statutenwijziging, splitsing of verkoop van het bedrijf. Noord-Brabant zou samen met de stad Den Bosch, een andere tegenstander van verkoop, 34 procent van de aandelen hebben gehad, en dus nog steeds hebben kunnen dwarsliggen. ‘In dat geval had RWE Essent niet gekocht’, zegt Heijmans.

VVD-fractievoorzitter Mieke Geeraedts, altijd fel tegenstander van de verkoop van Essent, zegt dat zij zonder het dreigement van RWE nooit overstag zou zijn gegaan. ‘Ik ben nog steeds tegen, en noemde de hele gang van zaken een historische fout. Maar ik stemde voor, omdat we het kennelijk niet meer konden tegenhouden en dan een dief van onze eigen portemonnee zouden zijn geweest.’

Geeraedts overlegde donderdagavond laat nog met haar fractie over de positie die de VVD-leden vrijdag in zullen nemen tijdens de Statenvergadering.

Formeel staat er alleen een ‘verantwoordingsdebat’ op de agenda. Als de motie van de SP om het Essent-besluit terug te draaien een meerderheid krijgt, kan Gedeputeerde Staten die naast zich neerleggen. Dat kan leiden tot een motie van wantrouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden