Ministers halen bakzeil over goudverkoop IMF

Ministers Zalm van Financiën en Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking hebben hun verzet tegen schuldverlichting voor de armste landen laten varen....

Van onze verslaggever Olav Velthuis

Veel arme landen moeten jaarlijks zoveel rente en afbetalingen overmaken aan rijke landen dat zij niet aan armoedebestrijding toekomen. Afgelopen najaar waren Zalm en Van Ardenne nog fel tegenstander van plannen om deze landen met verregaande schuldverlichting uit de brand te helpen. Rijke landen zouden eerst, net als Nederland, hun budget voor ontwikkelingssamenwerking moeten ophogen.

Zalm sprak van 'een permanente gimmick' van landen die 'goede sier maken met spannende plannen.' Daarmee doelde Zalm vooral op Engeland, dat al geruime tijd campagne voert voor 100 procent schuldkwijtschelding. Ook zou het IMF zijn 'tafelzilver', dat wil zeggen het goud, niet mogen verkopen.

Maar inmiddels hebben de meeste Europese landen zich achter de plannen van de Britse minister van Financiën Gordon Brown geschaard. Ook het IMF, dat jarenlang verklaard tegenstander , gaf zijn tegenstand onlangs op.

Zalm en Van Ardenne geven hun goedkeuring aan het Britse plan op voorwaarde dat de begunstigde ontwikkelingslanden een gezond begrotingsbeleid voeren en discipline tonen in het aangaan van nieuwe schulden. De goudverkopen van het IMF zouden 5 miljard dollar kunnen opbrengen. Dat geld moet in een investeringsfonds worden gestopt, waarvan de opbrengst vervolgens voor schuldverlichting wordt ingezet.

Greetje Lubbi van Jubilee, dat wereldwijd campagne voert voor volledige schuldkwijtschelding, zegt 'erg blij' te zijn dat Nederland zijn standpunt heeft gewijzigd. 'Nederland heeft jarenlang langs de zijlijn gestaan in deze discussie.'

Maar volgens Lubbi is het schuldenvraagstuk de wereld nog niet uit. Ook met deze plannen komen arme landen niet toe aan de millenniumdoelen van de Verenigde Naties, die halvering van de armoede in 2015 voorschrijven. Volgende week zal Jubilee de betrokken ministers 65 duizend handtekeningen aanbieden van Nederlanders die voorstander zijn van schuldverlichting.

Volgende weekend staat het onderwerp hoog op de agenda bij de voorjaarsvergadering van het IMF. Een besluit over schuldverlichting wordt dan nog niet verwacht, vooral omdat de Verenigde Staten tegen de Britse plannen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden