Ministers EU bijna eens over begrotingsbeleid

De EU-ministers van Financiën zijn vol goede hoop dat ze nog voor de Europese Top in Dublin een akkoord kunnen bereiken over het stabiliteitspact....

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

Zelfs de Duitse minister Waigel verwacht over anderhalve week in de Ierse hoofdstad een Europees akkoord te kunnen sluiten over zijn geesteskind, het stabiliteitspact. 'We zijn een stuk verder gekomen, maar net nog niet ver genoeg', beaamde minister Zalm.

Het stabiliteitspact moet de begrotingsdiscipline van de lidstaten in de Economische en Monetaire Unie waarborgen. Vooral Waigel hamert op een harde aanpak om te voorkomen dat de euro een zwakke munt wordt.

De EU discussieert al ruim een jaar over het stabiliteitspact, dat wordt beschouwd als de praktische handleiding voor de EMU. Na aanvankelijk aarzelingen bij veel lidstaten heeft Duitsland inmiddels grotendeels zijn zin gekregen. Alle landen dringen aan op harde begrotingseisen voor de EMU-deelnemers, op straffe van sancties. Over de procedure en de hoogte van de sancties (een boete van maximaal 0,5 procent van het bnp) is al overeenstemming bereikt.

EMU-landen mogen geen financieringstekort meer boven de 3 procent hebben. Alleen in 'uitzonderlijke en tijdelijke' omstandigheden kan dat nog worden aanvaard. Aardbevingen of 'een doorbraak van de Nederlandse dijken' (dixit Zalm) kunnen daarvan voorbeelden zijn. Of een diepe recessie.

Daarover bestaat de onenigheid in de EU. Waigel wil de recessie kwantificeren: een economische inkrimping van 2 procent op jaarbasis of meer. Alleen dan zijn landen met een tekort boven de 3 procent gevrijwaard van sancties. Andere landen willen echter meer flexibiliteit houden en streven een minder strikte omschrijving van een recessie na.

Volgens de Franse minister Arthuis moet 'van geval tot geval' worden bekeken of een land wordt gestraft wegens gebrek aan begrotingsdiscipline. Ook Italië en Spanje willen nog enige onderhandelingsruimte behouden om onder sancties uit te komen.

De ministers bespraken gisteren een compromisvoorstel van de Britse voorzitter van het Monetair Comité, Nigel Wicks, kortweg de 'box' genaamd. Dat voorziet in 'automatische' sancties bij een economische krimp tot 0,5 procent, beoordeling door de ministerraad van een daling tussen 0,5 en 2 procent, en vrijwaring bij een recessie van meer dan 2 procent. Duitse diplomaten omschreven dat compromis echter als 'de eerste stap naar verzwakking van de euro'.

Minister Melkert, gisteren ook in Brussel voor de Sociale Raad, pleit voor meer evenwicht tussen monetaire integratie en werkgelegenheidsbeleid. Volgens hem is de stabiliteit van de euro niet alleen afhankelijk van strikt monetaire en economische prestaties. De burger verliest elk vertrouwen in de EMU als de werkloosheid zo hoog blijft. 'De euro zal snel aan glans verliezen als dat de munt is waarin straks de werkloosheidsuitkeringen worden uitbetaald', aldus Melkert.

De voortgaande monetaire integratie in de EU moet meer tegenwicht krijgen, vond de Sociale Raad. De ministers besloten daarom een 'werkgelegenheids- en arbeidsmarktcomité' te vormen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.