Ministerie van Landbouw slaat groot alarm Varkenspest breekt ook in Gelderland uit

Op een boerenbedrijf in Toldijk in Gelderland is woensdag varkenspest geconstateerd. Het is het eerste ziektegeval dat buiten de bekende varkenspestgebieden is vastgesteld....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het laatste houvast in de

varkenspestcrisis was tot voor kort dat de ziekte niet boven de grote rivieren voorkwam. Na Noord-Brabant is Gelderland nu het tweede concentratiegebied van varkenshouderijen in Nederland.

Het ministerie heeft gisteravond in een straal van twintig kilometer rond het bedrijf in Toldijk een vervoersverbod van vee afgekondigd. Er is een nieuw crisisteam gevormd, dat vanuit Deventer moet proberen de ziekte te bestrijden. Op het gemengde bedrijf in Toldijk staan 560 varkens. Ze worden afgemaakt.

Landbouw kon gisteravond nog niet zeggen of er op meer bedrijven in het gebied varkenspest heerst. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Ook is niet bekend hoe de besmetting op het bedrijf terecht is gekomen.

'Zeer verontrustend', aldus Landbouw, is dat de besmetting bij een routinecontrole werd vastgesteld. Het bedrijf was dus niet al verdacht vanwege contacten met een besmet bedrijf in Brabant.

Verspreiding van de varkenspest boven de grote rivieren geldt in de sector als 'het grote rampscenario'. De bestrijding van de pest in Brabant heeft al meer dan 1,3 miljard gulden gekost. Er mag in verband met de varkenspest al sinds februari geen levend varken Nederland meer uit, maar geslachte varkens uit de gebieden buiten Brabant mogen nog wel geëxporteerd worden.

Als de pest zich daadwerkelijk in Gelderland verspreid heeft en daar ook vervoersverboden worden afgekondigd, zal bijna de hele Nederlandse export van varkensvlees stil komen te liggen. De export bedraagt jaarlijks ongeveer vijf miljard gulden. Er dreigt ook een groot logistiek probleem. Miljoenen varkens van boeren uit Noord-Brabant zijn al opgekocht. Een groot deel is vernietigd, maar de meeste karkassen liggen nog in koelhuizen te wachten op destructie. De destructiecapaciteit is nu al volstrekt onvoldoende.

Varkensboeren van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), gisteravond bijeen in Hoenderloo, reageerden geschrokken op de ontdekking van het nieuwe geval van varkenspest. 'Dit is een ontzettende tegenvaller', aldus een van de boeren. Met grote zorg wachten zij het onderzoek af naar de oorzaak van de besmetting.

Eén theorie deed al wel de ronde. De varkens die uit Noord-Brabant worden afgevoerd, gaan onder meer naar slachthuizen in Doetinchem en Groenlo. Volgens de boeren zouden niet goed ontsmette wagens de pest hebben kunnen overbrengen naar de Achterhoek.

De veetransporteurs in Brabant die deze week met een staking dreigden vanwege zeer moeilijke werkomstandigheden, hebben hun actie opgeschort in verband met het nieuwe geval van varkenspest in Gelderland.

Kenmerkend voor de toestand gisteravond op het ministerie van Landbouw was dat het overleg met de veetransporteurs subiet werd afgebroken toen het nieuwe ziektegeval bekend werd. 'We hebben nu andere prioriteiten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.