Ministerie liet fraudeur bij Vestia weken ongemoeid

Kasbeheerder Marcel de Vries is nog twee maanden zijn werk blijven doen bij 's lands grootste woningcorporatie, Vestia, terwijl het ministerie van Binnenlandse Zaken tot op het allerhoogste niveau sterke aanwijzingen had over zijn frauduleuze neveninkomsten. 

Tjerk Gualthérie Van Weezel
Voormalig Vestia-kasbeheerder Marcel de Vries. Beeld anp
Voormalig Vestia-kasbeheerder Marcel de Vries.Beeld anp

De toenmalige interimbestuurder bij Vestia, Gerard Erents, vindt het onbegrijpelijk dat het ministerie de corporatie niet direct inlichtte.

Uit het vandaag te verschijnen boek De bekentenis blijkt dat toezichtsambtenaar Theo Nieuwenhuizen op 22 februari 2012 's avonds telefoon kreeg van zijn vaste contact bij de Belastingdienst. Zo vernam hij dat De Vries bijna 10 miljoen euro aan neveninkomsten had opgegeven. Vestia verkeerde op dat moment in grote financiële problemen dankzij honderden derivatencontracten die De Vries namens de corporatie had gesloten.

Geen actie

Nieuwenhuizen lichtte direct de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies en de inlichtingen- en opsporingsdienst van de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) in over de miljoenen. Maar verder ondernam het ministerie geen actie.

'Als ik dit had geweten, had ik De Vries destijds direct op non-actief gesteld', zegt Gerard Erents, die als interim-bestuurder was belast met de reddingoperatie van Vestia. De Vries stond destijds al wel onder curatele, maar hielp het team van Erents nog wel en had contact met bankiers in Londen. Erents had de informatie ook graag direct gehad 'om de derivatenbanken onder druk te zetten waarmee we destijds moeizaam onderhandelden'.

Gewetensnood

Het ministerie wil niet inhoudelijk ingaan op de verwijten. 'Omdat er diverse rechtszaken lopen, ook tegen de ex-kasbeheerder.' Maar het ministerie benadrukt dat direct aangifte is gedaan bij de ILT en later ook bij de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).

Uiteindelijk kwam Erents in begin april alsnog te weten welk spel De Vries al die jaren had gespeeld, dankzij financieel tussenpersoon Arjan Greeven. Greeven verkeerde in gewetensnood en bekende dat hij namens een groot aantal banken jarenlang derivaten aan Vestia had verkocht. De helft van de provisie die banken hem daarvoor betaalden, maakte hij over naar De Vries. Een bedrag dat opliep tot ruim 10 miljoen euro. Erents zette De Vries direct op non-actief. Enkele dagen later werd de kasbeheerder opgepakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden