Minister wil opheldering over plots vertrek Olga Zoutendijk bij ABN Amro

Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft ABN Amro om opheldering gevraagd over het voortijdig vertrek van president-commissaris Olga Zoutendijk. De bank maakte maandagavond onverwacht bekend dat Zoutendijk afziet van een tweede termijn. Haar leiderschapsstijl stond ter discussie.

Jeroen van Raalte
ABN Amro maakte maandagavond onverwacht bekend dat president-commissaris Olga Zoutendijk afziet van een tweede termijn. Beeld RV -
ABN Amro maakte maandagavond onverwacht bekend dat president-commissaris Olga Zoutendijk afziet van een tweede termijn.Beeld RV -

De minister heeft dinsdagmiddag vertegenwoordigers van de bank naar Den Haag gesommeerd voor een gesprek. De Nederlandse staat is nog altijd grootaandeelhouder van ABN Amro en daarom betrokken bij het bestuur. 'Ik heb met hen besproken hoe we nu verder gaan', laat Hoekstra weten.

Zoutendijk trad nog geen twee jaar geleden aan als voorzitter van de raad van commissarissen. Sindsdien heerst binnen de bank onvrede over haar bestuursstijl, die niet zou passen bij haar controlerende rol als commissaris, schrijft het Financieele Dagblad. Ze zette vooral kwaad bloed bij het vertrek van bestuursvoorzitter Gerrit Zalm, omdat ze zichzelf naar voren zou hebben geschoven als diens opvolger - ongepast, want de raad van commissarissen benoemt bestuurders. In het FD sprak Zalm van een 'kwalijke' actie en noemt hij Zoutendijks benoeming een fout die de bank 'schade berokkent'.

Volgens de krant zijn bestuurders en commissarissen van ABN Amro op gespannen voet komen te staan. Zoutendijk zou de klassieke scheiding tussen uitvoerenden ('executives') en toezichthouders niet zo nauw nemen, door zich als commissaris nadrukkelijk te mengen in de besluitvorming. Haar gedrag is onderzocht door de toezichthouders DNB en ECB, meldt het FD.

ABN Amro bevestigt dat de bestuursstijl van Zoutendijk 'onderwerp van gesprek' is geweest en dat die discussie 'heeft bijgedragen' aan haar besluit om zich niet kandidaat te stellen voor een tweede termijn, die juli dit jaar ingaat. Minister Hoekstra zal betrokken zijn bij de benoeming van Zoutendijks opvolger, laat hij in een reactie weten. 'Ik heb er vertrouwen in dat de raad van commissarissen het opvolgingsproces voor de positie van president-commissaris voortvarend in gang zet.'

Zoutendijk, tot die tijd een onbekend gezicht in de Nederlandse bankensector, trad in 2014 aan als commissaris bij ABN Amro.

Ze werd twee jaar later president-commissaris, als eerste vrouw bij een Nederlands topbedrijf. In de dertig jaar ervoor werkte ze over de hele wereld als zakenbankier. Ze kwam in het vizier voor een topfunctie bij ABN Amro toen Jeroen Dijsselbloem, destijds minister van Financiën, eiste dat een vrouw de baan van commissaris zou krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden