Minister stopt bijna alle vervoer varkens

Minister Van Aartsen zal met ingang van maandag vrijwel alle vervoer van varkens in Nederland verbieden. Hij gaat ervan uit dat varkenstransport een van de belangrijkste oorzaken is van de nauwelijks te stuiten verspreiding van varkenspest....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het transport wordt op verschillende manieren onmogelijk en onnodig gemaakt. De opkoopregeling, die nu nog dient om de uitpuilende varkensstallen in de ingesloten gebieden van Brabant en Limburg leeg te krijgen, wordt minstens zes weken opgeschort. Van Aartsen vindt het rijden met deze opgekochte varkens, die alle worden vernietigd, te riskant.

In hetzelfde gebied zal meteen een fokverbod van kracht worden. Een fokverbod geldt nu nog alleen voor het kleine gebied rond de allereerste haarden van varkenspest: Odiliapeel, Venhorst, Helmond en Asten. Het uitgebreide fokverbod zal zeker vier maanden gelden. Korter heeft geen zin, want een varken draagt vier maanden. Zeker gedurende die vier maanden houdt de minister vast aan het doodspuiten van alle jonge biggen.

Voor het eerst is het vervoersverbod uitgebreid naar heel Nederland, maar buiten de ingesloten pestgebieden zit er iets meer souplesse in de regeling. Varkens mogen nog naar een slachthuis worden vervoerd, en biggen en jonge zeugen mogen mondjesmaat naar mesters worden getransporteerd.

Maar in geen geval mogen veewagens, vol of leeg, nog de Waal oversteken. De Waal is door Van Aartsen aangewezen als een verdedigingslinie, waarover het pestvirus niet meer mag ontsnappen. De ingesloten gebieden beneden de Waal worden helemaal geïsoleerd: daar mag geen veewagen meer in of uit.

Onder varkenshouders bestaat wel begrip voor de maatregelen van de minister, maar onbegrip over het tijdstip: 'Wij hebben in februari al gevraagd iets te doen aan dat probleem met het transport. Wij wilden toen al dat veewagens niet de grens van de ingesloten gebieden over mochten', zegt bestuurder H. Wijnands van het Nederlands Verbond van Varkenshouders.

Het NVV ziet niet de noodzaak in om nu al het fokverbod uit te breiden: 'Dat kan ook wel als over zes weken blijkt dat de maatregelen geen succes hebben', aldus bestuurder K. van de Burgt.

Het landbouwbedrijfsleven kan nog reageren op de plannen die er nu liggen, maar de kans dat de plannen wezenlijk worden bijgesteld, wordt door het ministerie laag ingeschat. Varkenstransporteurs noemen een tweedeling van Nederland met de Waal als grens onzinnig.

'Dat is een heel overtrokken, feitelijk onzinnige maatregel', aldus een woordvoerder van de vervoerdersorganisatie Transport en Logistiek Nederland. 'Daarmee wordt weer de suggestie gewekt dat de transportsector verantwoordelijk is voor de verspreiding van het virus. Dat is absoluut nog steeds niet aangetoond.' De woordvoerder vindt dat veewagens best de Waal kunnen oversteken als tussendoor enige dagen respijt wordt genomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden