Minister stelt hardere eisen aan Spoorwegen

Minister Peijs van Verkeer gaat strengere eisen stellen aan de NS. Stations mogen niet meer zonder toestemming worden gesloten en de kortingskaart voor senioren moet behouden blijven....

Ook wordt het bedrijf eerder afgerekend op het aantal beschikbare zitplaatsen, schone treinen en de veiligheid voor de reizigers. Daarnaast moet de NS blijven streven naar groei van het aantal reizigers.

Dit heeft Peijs de Tweede Kamer woensdag gemeld. De CDA-bewindsvrouw komt hiermee tegemoet aan de wensen van de Kamer. Die vond het eerste pakket eisen voor de NS veel te slap. De eisen komen in de vergunning te staan die de NS het recht geeft om op de belangrijkste spoorlijnen, het hoofdrailnet, te rijden.

Maar Peijs komt de Kamer niet helemaal tegemoet. Zo mag de NS het aantal treinen nog steeds verminderen. De minister vindt dat geen probleem, zolang elders de dienstverlening wordt verbeterd. Ook wordt de NS pas in 2008 volledig op resultaten afgerekend, terwijl de Kamer 2006 als voorwaarde had gesteld. De komende drie jaar bekijkt de staat vooral of de NS goed beleid heeft gevoerd.

Dit houdt onder meer in dat Peijs de NS de komende jaren niet keihard afrekend op de behaalde punctualiteit. GroenLinks reageerde daarom teleurgesteld op het nieuwe eisenpakket. 'Er is dus geen garantie dat de treinen beter op tijd gaan rijden. Evenmin wil ze toezeggen dat de dienstregeling niet wordt uitgekleed. Dat betekent dat de reiziger in de regio nergens op kan rekenen', aldus GroenLinks-Kamerlid Dyuvendak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden