Minister Schouten betuigt spijt van uitspraken over kalverfraude: 'Ik heb de impact onderschat'

Landbouwminister en vicepremier Carola Schouten heeft spijt van haar harde woorden bij het openbaren van de 'kalverfraude'. Ze betreurt dat zij het beeld heeft laten ontstaan dat er sprake was van grootschalige administratieve fraude onder melkveehouders. 'Ik heb onderschat wat de impact is geweest door dit zelf zo naar buiten te brengen.'

Beeld Aurélie Geurts

Dit zegt Schouten (ChristenUnie) in een interview met de Volkskrant. Begin februari werden 2.100 boerderijen geblokkeerd voor de aan- en afvoer van dieren op verdenking van fraude met hun kalverenadministratie. De bewindsvrouw maakte dit zelf bekend en gebruikte woorden als 'geknoeid' en 'fraude'.

Boeren meenden dat Schouten daarmee de indruk wekte dat ze allemaal doelbewust een foute administratie bijhielden voor eigen gewin. Media spraken van '2.100 frauderende bedrijven'. Schouten: 'Het enige dat ik kon zien was dat de kalverenadministratie bij 2.100 bedrijven niet klopte. Je weet niet of dat een fout is of bewust.'

Onvoldoende informatie

Donderdag schreef Schouten in een brief aan de Tweede Kamer dat ze de blokkade bij 1.700 bedrijven heeft opgeheven. Deze bedrijven hebben de fouten in hun administratie hersteld. Daarbij maakt de minister overigens wel de kanttekening dat zij niet weet of die bedrijven geen kalverfraude hebben gepleegd. Nader onderzoek moet dit uitwijzen. De minister kan niet zeggen hoe lang dit gaat duren.

Van de resterende 400 melkveehouders zijn 190 wel beoordeeld, maar is de aangeleverde informatie onvoldoende, of is een bezoek nodig om de administratie kloppend te maken. Bij de overige nog geblokkeerde bedrijven is meer tijd nodig om te achterhalen wat er mis is, of hebben de betreffende boeren nog geen actie ondernomen om de blokkade op te heffen. Naar aanleiding van alle commotie rond kalverfraude hebben, boven op de 1.700 gedeblokkeerde bedrijven, nog eens 650 andere boeren uit eigen beweging hun administratie aangepast.

Als nieuwe minister kreeg Schouten eind vorig jaar veel lof voor haar kordate reactie op een andere boerenfraude, het grootschalig sjoemelen met de mestboekhouding. Dat zij vergelijkbaar reageerde op de fraudesignalen met kalveren kwam haar op kritiek te staan.

'Ze heeft met een kanon op een mug geschoten toen ze direct alle 2.100 bedrijven blokkeerde waar iets mis bleek in de administratie', zegt Maarten Leseman van boerenorganisatie LTO. In de snelle deblokkade zien boeren de bevestiging van 'buitenproportioneel' handelen van de minister. 'Volgens onze inschatting gaat het maar om een vijftigtal echte fraudeurs.' De minister doet hier geen uitspraken over tot het vervolgonderzoek is afgerond.

Schouten heeft naar eigen zeggen geprobeerd verdachte boeren een beperkter verbod op te leggen, waarbij alleen verkeerd geregistreerde dieren het erf niet hadden mogen verlaten. Dit bleek niet te mogen bij administratiefouten. 'Ik moet vanuit Europa dan boerenbedrijven blokkeren.'

Ze verschuilt zich achter de wet, vindt Leseman van LTO. 'Als we elkaar even diep in de ogen hadden gekeken, had ze ook op een andere manier kunnen reageren. Nu heeft de hele sector een tik gehad en zijn er alleen maar verliezers.'


Carola Schouten: 'Het was echt niet mijn intentie om een hele sector weg te zetten'

Het pulskor-fiasco, grootschalige mestfraude, schimmige kalverenadministratie. Carola Schouten krijgt het voor haar kiezen als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Lees hier het interview. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden