Minister pleit voor Brits bestuursmodel bedrijven

Minister Hirsch Ballin van Justitie wil dat Nederlandse bedrijven het Britse bestuursmodel kunnen kiezen. De commissarissen zijn in die opzet meer betrokken bij de dagelijkse koers van het bedrijf....

Hirsch Ballin wil een wetsvoorstel van deze strekking volgend jaar naar de Tweede Kamer sturen.

In Nederland passen enkele bedrijven het Britse bestuursmodel al toe. Shell, Reed Elsevier, Unilever en Fortis hebben een bestuur waarin de toezichthouders een veel actievere rol spelen dan gebruikelijk. Deze commissarissen zijn enkele dagen per week direct betrokken bij de beslissingen van het bedrijf. Vooral internationale beleggers dringen aan op het Britse bestuursmodel, one tier board geheten.

Doordat ze zich directer bemoeien met de koers van het bedrijf, zijn commissarissen sneller in staat in te grijpen, zo menen de beleggers. De toezichthouders in dit model, non executive directors genaamd, ontvangen in de regel een veel hogere beloning. Een van de redenen daarvoor is dat de werklast van dit soort commissarissen veel hoger is.

Behouden
Door ondernemingen de mogelijkheid te bieden een andere structuur te kiezen, denkt Hirsch Ballin bedrijven voor Nederland te behouden. Bij de structuurwijziging van Shell in 2005 was het oliebedrijf gedwongen een bestuursmodel naar Brits recht te kiezen, omdat in Nederland deze vorm niet in te voeren was.

Hirsch Ballin denkt dat internationale bedrijven sneller zullen neerstrijken in Nederland als hier ook een Brits bestuursmodel mogelijk is. ‘In het ondernemingsrecht is het rechtsstelsel als zodanig steeds meer een concurrentiefactor geworden, net zoals fysieke infrastructuur, het loonkostenniveau of het fiscale regime’, schrijft de minister.

Hij denkt met de wetswijziging het vestigingsklimaat in Nederland aantrekkelijk te houden. De afgelopen week zijn hierover een aantal klachten uit het bedrijfsleven op de politiek afgevuurd.

Ongevraagd
De Sociaal-Economische Raad, het adviesorgaan van werknemers en werkgevers, deed het kabinet ongevraagd de aanbeveling om het enquêterecht in te perken. Dat is het recht van onder meer aandeelhouders om de rechter een onderzoek naar de gang van zaken binnen een onderneming te laten doen. Dat is onder andere gebeurd bij baggeraar en bouwbedrijf HBG en het supermarktconcern Laurus.

Minister Bos van Financiën toonde zich vorige week niet erg ingenomen met dat ongevraagde advies van de SER. Maar zijn collega op Justitie denkt daar anders over: Hirsch Ballin kondigt nu een onderzoek aan naar het werk van de Ondernemingskamer, waar dit soort zaken terechtkomt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden