Minister Kamp zaait verwarring over bedenktijd bedrijven bij vijandige overname

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft woensdag verwarring gezaaid over het omstreden voorstel om bedrijven een jaar bedenktijd te geven als ze een ongevraagd overnamebod krijgen, zoals onlangs bij AkzoNobel en Unilever gebeurde.

Wilco Dekker
Henk Kamp. Beeld anp
Henk Kamp.Beeld anp

Algemeen werd aangenomen dat dit jaar bedenktijd in zou gaan als het ongevraagde bod wordt gedaan. Het belaagde bedrijf kan dan een jaar rustig zoeken naar alternatieven, zonder lastiggevallen te worden door de bieder en door aandeelhouders. Maar in het debat met de Kamer over het beschermen van belaagde bedrijven zei Kamp woensdag dat de bedenktijd ingaat als het ongevraagde bod gestand is gedaan. Dat betekent dat de ongevraagde overname al rond is en dat de top van het overgenomen bedrijf daarna een jaar in alle rust mag kijken wat te doen. Diverse partijen reageerden verrast op deze uitleg van de VVD-bewindsman en vroegen zich af hoe zo'n constructie in de praktijk moet gaan werken. 'Een koekoeksjaar', noemde D66 het, omdat de top van het overgenomen bedrijf een jaar de tijd krijgt de belager alsnog 'uit het nest' te werken.

Kamp had nog een verrassing: hij introduceerde een tweede bedenktijd, voor als een activistische aandeelhouder zich meldt bij een bedrijf. Ook hierover was de verwarring groot. Zo is het dan de vraag wanneer een gewone aandeelhouder precies activistisch wordt. Is een aandeelhouder die bijvoorbeeld klaagt over de hoge beloning van de top van het bedrijf activistisch?

Ondanks de verwarring steunt de hele Kamer - op Kamps eigen VVD na - het idee voor een bedenktijd. Dat moet nieuwe vijandige overnamepogingen op Nederlandse kroonjuwelen voorkomen, of althans een preventieve werking hebben. Volgens critici zijn Nederlandse bedrijven al voldoende beschermd en worden incapabele bestuurders beloond met een jaar bedenktijd. Het wetsvoorstel daarvoor wordt wellicht een zaak voor het nieuwe kabinet.

Lees meer

De terugkeer van activistische aandeelhouders: hoe is dat mogelijk, en: valt er wat aan te doen? Een interview met George Möller, oud-topman Robeco, en Huub Willems, oud-president Ondernemingskamer (+).

Dat AkzoNobel niet om tafel hoefde met PPG, leidde tot frustratie bij veel aandeelhouders. 'Fort Nederland': worden bedrijven hier te veel beschermd? (+)

Peter Wakkie pleit voor betere bescherming tegen vijandige overnames. 'In het buitenland is het allemaal beter geregeld' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden