Minister Bos niet blij met ongevraagd advies SER

Minister Bos van Financiën is niet erg ingenomen met het voorstel van de Sociaal Economische Raad (SER) om de macht van aandeelhouders in bedrijven in te dammen....

Volgens Bos is de SER niet het ‘meest geëigende orgaan’ om adviezen te geven over corporate governance; de manier waarop de zeggenschap in ondernemingen is verdeeld.

In de SER, een belangrijk adviesorgaan van de regering, spreken afgevaardigden van werkgevers en werknemers over sociaal-economische aangelegenheden.

Aandeelhouderscubs als de Vereniging van Effectenbezitters zijn niet in de SER vertegenwoordigd. Overigens was de VEB bij dit advies wel betrokken, als ‘adviserend lid’.

Het kabinet had de visie van het adviesorgaan gevraagd over de positie van werknemers, vooral in het licht van de opkomst van activistische aandeelhouders.

Ongevraagd beveelt de raad het kabinet aan om het enquêterecht te beperken. Dat is de mogelijkheid voor aandeelhouders om de rechter te laten onderzoeken of in een onderneming wanbeleid is gevoerd. De VEB heeft dat recht eerder gebruikt om de gang van zaken te laten bekijken bij onder meer de baggeraar HBG en het supermarktconcern Laurus.

Inhoudelijk wil Bos nog niet reageren op het SER-advies. De minister heeft laten doorschemeren dat hij een en ander wil veranderen aan de wetgeving op het gebied van corporate governance.

Bos wil dat bedrijven eerder weten wie een belang opbouwt. Daarnaast overweegt hij de drempel te verhogen waarop aandeelhouders zaken in de algemene vergadering aan de orde kunnen stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden