Minister betreurt schikking met ex-NS-baas Huges

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem 'betreurt ten zeerste' dat hij als enig aandeelhouder van de NS heeft moeten schikken met de ontslagen directeur Timo Huges. De voormalig topman krijgt alsnog zes maandsalarissen, schrijft Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer.

Oud-NS-topman Huges.Beeld anp

De minister had eerder gezegd dat 'geen sprake zou zijn van een vertrekvergoeding en ook geen andere vergoeding'. Hij schrijft dat hij die uitspraak 'niet gestand kan doen'. De NS betaalt Huges alsnog, conform de opzegtermijn van zijn contract, zes maandsalarissen. Onderdeel van de schikking is ook dat Huges zijn bonus over 2014 terugbetaalt en afstand doet van zijn recht op een ontslagvergoeding. In totaal moet Dijsselbloem 175 duizend euro overmaken.

De minister heeft moeten schikken met Huges omdat in de ontslagprocedure 'de nodige zaken zijn misgegaan'. Dijsselbloem was in de veronderstelling dat Huges zelf was opgestapt op 5 juni. Dit was hem door de voormalig voorzitter van de raad van commissarissen meegedeeld. Huges ontkende dit echter. Vervolgens stuurde de minister op 19 juni een brief aan de NS-baas met de mededeling dat hij op staande voet werd ontslagen. Dat ontslag werd pas op 10 juli officieel bekrachtigd in een aandeelhoudersvergadering.

Sterke rechtspositie Huges
De landsadvocaat waarschuwde dat Huges door het rommelig verloop van het ontslag een sterke positie zou hebben in een rechtszaak. Hij zou waarschijnlijk met succes een ontslagvergoeding van een jaarsalaris kunnen eisen. Het was voor Dijsselbloem en de NS reden om alsnog de onderhandelingen over een schikking aan te gaan.

Dijsselbloem schrijft verder dat het terugvorderen van Huges' bonus via de rechter weinig kans van slagen zou hebben. De minister concludeert dat hij de schikking betreurt, maar dat hij 'ervan overtuigd is geraakt dat dit in de gegeven omstandigheden de beste oplossing is'.

Bedrijfsspionage in Limburg
Huges raakte in juni dit jaar in opspraak toen hij betrokken bleek bij bedrijfsspionage rondom de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Vervolgens zou hij de onderzoekers die het schandaal onderzochten niet goed hebben voorgelicht. Aanvankelijk leek hij zelf op te stappen, later ontkende hij dat. In tweede instantie werd hij door de staat onstlagen. Sindsdien was Huges met Dijsselbloem verwikkeld in juridisch getouwtrek over dat ontslag.

De oppositie in de Tweede Kamer wil meer uitleg van minister Dijsselbloem. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven vindt de gang van zaken 'buitengewoon amateuristsich'. 'Het is wrang dat nu alsnog 175.000 euro wordt betaald in een zaak die draait om fraude met aanbestedingen', schrijft ze op Twitter. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil weten hoe het kan dat de minister eerst beloofde Huges geen geld mee te geven en nu alsnog met de ex-bestuurder heeft geschikt.

Vlekkeloze reputatie

Huges treedt ruim anderhalf jaar geleden met een vlekkeloze reputatie in dienst bij de NS.'Aardige man, losjes in de omgang, probeert echt voeling te houden met wat er onder reizigers leeft.' Lees hier het profiel (+).

Minister Dijsselbloem van Financiën, tevens enig aandeelhouder van de NS.Beeld afp
Voormalig NS-topman Timo Huges checkt in bij een OV-paal van de NS.Beeld anp

De oppositie in de Tweede Kamer wil meer uitleg van minister Dijsselbloem. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven vindt de gang van zaken 'buitengewoon amateuristsich'. 'Het is wrang dat nu alsnog 175.000 euro wordt betaald in een zaak die draait om fraude met aanbestedingen', schrijft ze op Twitter. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil weten hoe het kan dat de minister eerst beloofde Huges geen geld mee te geven en nu alsnog met de ex-bestuurder heeft geschikt. Ook coalitiepartner VVD is kritisch over het 'amateurisme' van de NS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden