Minder winst voor bierbrouwer Heineken

Heineken heeft de nettowinst vorig jaar ruimschoots zien halveren tot 1,36 miljard euro. De bierbrouwer had onder meer last van een afvlakkende economische groei in een aantal belangrijke markten. Vorig jaar kon het bedrijf bovendien nog een meevaller bijschrijven van een kleine 1,5 miljard euro als gevolg van de overname van Asia Pacific Breweries (APB).

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Exclusief eenmalige posten daalde het resultaat onder de streep met 4,6 procent tot 1,59 miljard euro. De geconsolideerde omzet groeide, mede dankzij overnames, met 4,5 procent tot 19,2 miljard euro. De operationele winst viel met 2,94 miljard euro 10 procent hoger uit dan in 2012. Heineken stelt over het afgelopen jaar voor een dividend uit te keren van 0,89 euro per aandeel, net zoveel als een jaar eerder.

Bestuursvoorzitter Jean-François van Boxmeer sprak van een 'uitdagend jaar' waarin Heineken geraakt werd door economische tegenwind en 'ongunstige ontwikkelingen in wet- en regelgeving'. Hij benadrukte dat Heineken desondanks kon blijven investeren in zijn merken en producten. In de tweede helft van het jaar was een verbetering te zien van de verkoop in onder meer West-Europa, aldus de topman.

Waar Heineken in 2013 alleen dankzij overnames de omzet wist op te voeren, verwacht het dat dit jaar op eigen kracht te kunnen doen. Daarbij gaat het bedrijf uit van volumegroei in opkomende markten in Afrika, het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika. De bierconsumptie in West-Europa zal naar verwachting afnemen. Valutaschommelingen zullen wel een dempend effect hebben op de omzetgroei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden