Minder varkens

DE VARKENSBOEREN zijn boos over de plannen van het kabinet. Het CDA is, weinig verrassend, ook tegen. Onder christen-democratische ministers immers, groeide de varkenssector uit tot wanstaltige proporties....

CDA-ministers in verschillende kabinetten wisten niet te verhinderen dat de varkensboeren enorme schade aanrichtten aan het milieu. Onder hun bewind groeide een boerenstand die zegt vrij en zelfstandig te zijn, maar die - als het er op aankomt - allerlei (ondernemers)risico's mag afwentelen op de (Europese) belastingbetaler.

De varkenspest alleen al kostte tot nog toe 1,3 miljard gulden. Het kabinet wil daaraan een einde maken. Terecht. Voor boeren en varkens is de varkenspest een ramp, maar nu de ziekte toch heerst, is de tijd rijp om een herstructurering te forceren.

Het maatschappelijk draagvlak voor de huidige varkensfokkerij is ondermijnd. De boeren hebben daaraan zelf bijgedragen door hun permanente sabotage van het mestbeleid. Ook de behandeling van de dieren stuit op steeds meer protest.

Van Aartsen wil een reductie van het aantal varkens met 25 procent per bedrijf, verhandelbare productierechten en een betere inpassing van de fokkerijen in hun (natuurlijke) omgeving. Ter bestrijding van ziekten en epidemieën worden aan de bedrijfsvoering nieuwe eisen gesteld. De beesten krijgen meer ruimte. Het gesleep met varkens wordt beperkt. Boeren en vleesverwerkers moeten omschakelen van bulkproductie naar een keten waarin kwaliteit meer centraal komt te staan.

Op hoofdlijnen sluiten die voorstellen wonderwel aan bij de ideeën van milieu-organisaties, maar ook de Voedingsbond FNV zal er veel in herkennen. Minister De Boer is enthousiast omdat de mestvervuiling eindelijk effectief wordt aangepakt.

De eerste reactie van het productschap voor Vee Vlees en Eieren was daarentegen afwijzend. Dat is teleurstellend, ook al omdat het kabinet de vleesverwerkende industrie een sleutelrol heeft toebedacht in de reorganisatie van de sector.

Van Aartsens plannen getuigen van visie, moed en daadkracht, maar moeten nog wel in wetgeving worden vertaald. Zeker in een verkiezingsjaar is voor sommige partijen de verleiding groot water bij de wijn te doen door allerhande bezwaren van de sector te honoreren. De opstelling van de VVD, Van Aartsens partij, is wat dit betreft cruciaal. Als de liberalen hun minister voluit steunen, is het mogelijk snel aan de herstructurering te beginnen. Daarmee zijn niet alleen het milieu en de belastingbetaler het best af, maar uiteindelijk ook de boeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden