Minder suiker verzoet leed Maleisië

Een schepje suiker minder per dag kan de bittere pil van scherpe prijsverhogingen voor talrijke levensmiddelen en andere eerste levensbehoeften voor de Maleisiërs verzoeten....

AP

AP

KUALA LUMPUR

Mahathir heeft een groot aantal noodmaatregelen afgekondigd om de crisis te bestrijden. Scherpe prijsstijgingen en lagere salarissen maken deel uit van het noodpakket. Maar 'kleine dingen als het terugbrengen van de suikerconsumptie van vier lepels per dag tot drie of twee helpen', zei Mahathir in een boodschap tot de bevolking vanuit Teheran waar de premier de Islamitische top bijwoont.

Woensdag verhoogde de Maleisische regering de maximumprijzen voor suiker, melk, kip en meel. De modale Maleisiër heeft een gemiddeld inkomen van 2000 ringgit (1100 gulden) per maand waardoor de prijsverhogingen hard aankomen. De suikerprijs ging 20 procent omhoog tot 1,45 ringgit (80 cent) per kilo en kip is 5 procent duurder geworden en kost nu 3,05 ringgit (1,70 gulden) per kilo.

Maleisië moet het overgrote deel van de suikerconsumptie invoeren. Vorig jaar importeerde het land 2,6 miljard dollar (5,2 miljard gulden) aan voedsel. Als de consumptie niet wordt teruggebracht is Maleisië dit jaar aanzienlijk meer kwijt aan die import omdat de ringgit sinds juli 40 procent in waarde heeft ingeboet tegenover de dollar.

De prijzen van buitenlandse voedingsmiddelen, kleren en auto's zijn de laatste maanden dan ook omhoog geschoten en vele Maleisiërs kunnen zich de levensstijl waaraan zij de laatste jaren gewend waren geraakt, niet langer permitteren. 'We moeten ons er rekenschap van geven dat we het geld niet meer uit kunnen geven zoals we dat gewend waren', hield Mahathir zijn landgenoten vanuit Teheran voor.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden