'Minder regels in bouw, maar wel zware sancties’

De overheid moet de regeldruk voor bedrijven in de bouw verlagen, maar bij overtredingen moet ze zware sancties kunnen opleggen....

ANP

Een commissie onder leiding van voormalig minister van Volkshuisvesting Sybilla Dekker schrijft dit in een advies dat woensdag aan minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie en staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken is aangeboden.

Volgens de commissie moeten bouwbedrijven van de overheid het vertrouwen krijgen dat zij rekening houden met maatschappelijke belangen. De overheid moet zorgen voor minder, maar wel eenduidige regels. De bouwsector moet op zijn beurt verantwoordelijkheid nemen voor het gestelde vertrouwen en dat niet beschamen.

In haar rapport ‘Privaat wat kan, publiek wat moet’ beveelt de Commissie Fundamentele Verkenning Bouw aan om de gemeentelijke toets voor technische voorschriften af te schaffen. De bouwsector is zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de technische voorschriften en ook voor het beheren van het hele bouwproces. De gemeenten moeten alleen toetsen of aanvragers van bouwvergunningen dit proces goed op orde hebben.

De commissie wil ook dat bestemmingsplannen minder gedetailleerd worden en dat de mogelijkheden voor beroepsprocedures worden beperkt. Verder denkt de commissie aan gebiedsconcessies, waarbij private partijen de volledige bevoegdheid krijgen voor realisatie en beheer van een gebied.

Minister Vogelaar reageerde voorzichtig positief op het rapport. Ze wees erop dat vertrouwen te voet komt en te paard weer verdwijnt. Niettemin is ze bereid gemeenten te laten experimenteren met een aantal voorstellen uit het rapport, zoals het niet langer toetsen van technische voorschriften en het verlenen van gebiedsconsessies.

Het kabinet komt voor het zomerreces met een reactie op het rapport, aldus Vogelaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden