Minder huizen onder water door opveren woningmarkt

Met dank aan de stijgende huizenprijzen is het aantal onderwaterhypotheken in 2014 voor het eerst in acht jaar afgenomen. In Amsterdam verdwijnt het probleem het snelst, omdat de huizenprijzen in de hoofdstad weer bijna terug zijn op het hoge niveau van voor de crisis.

Beeld anp

Het aantal huiseigenaren wier huis minder waard is dan de hypotheek die erop rust, daalde vorig jaar met 84 duizend. Volgens het CBS kwamen er in 2013 nog 21 duizend onderwaterhypotheken bij. Het statistiekbureau maakte donderdag bekend dat het aantal potentiële restschulden op de woningmarkt voor het eerst sinds 2007 afneemt. Circa 32 procent van de Nederlandse woningbezitters had begin dit jaar een hypotheekschuld die hoger is dan de woningwaarde. Een jaar eerder was dat ruim 34 procent.

De huizenprijsstijging van de afgelopen twee jaar is de voornaamste oorzaak achter deze positieve ontwikkeling, zegt woningmarkteconoom Paul de Vries van de Rabobank. 'Extra aflossingen en schenkingen dragen ook bij aan de vermindering van de onderwaterproblematiek, maar de hogere huizenprijzen helpen het meest.'

In vergelijking met het prijsdal van juni 2013 lagen de landelijke huizenprijzen in september 5,5 procent hoger. In de grote steden stijgen de huizenprijzen veel sneller dan in landelijke gebieden. Vooral in Amsterdam gaat het hard, rapporteerde het Economisch Bureau van ING gisteren. ING constateert dat de Amsterdamse woningprijzen nog maar 3 procent onder het topniveau van 2008 liggen.

Ouder

Daalt het aantal onderwaterhypotheken in de steden sneller dan op het platteland, nu de huizenprijzen daar harder stijgen? De CBS-cijfers wijzen in de richting van het tegendeel. In niet-stedelijke gebieden daalde het aantal onderwaterhypotheken vorig jaar met 8 procent, in zeer stedelijke gebieden met 3 procent.

Hoe dat kan? Rabobankeconoom Paul de Vries wijst erop dat huiseigenaren op het platteland gemiddeld ouder zijn. 'Ouderen beschikken over meer vrij spaargeld dan jongeren. Daardoor kunnen zij gemakkelijker extra aflossen om hun onderwaarde weg te werken. Ook zie je steeds vaker dat ouderen hun grote gezinswoning inruilen voor een goedkopere en kleinere koopwoning. Dan ruilen ze hun hoge hypotheek in voor een lagere en zijn ze in één keer van hun onderwaarde af.'

Jongere huiseigenaren hebben meestal geen financiële ruimte voor aflossingen, omdat zij in de 'dure' periode van hun leven zitten. Onder 45-minners is het aantal onderwaterhypotheken dan ook veel hoger dan onder oudere huizenbezitters. Daar staat tegenover dat 45-minners vaker verplicht aflossen. Sinds 2014 moeten huizenkopers hun hele hypotheek in 30 jaar aflossen, maar ook in de jaren daarvoor namen de meeste jonge huizenkopers al geen volledig aflossingsvrije hypotheek meer. Die hypotheken zitten vooral bij 45-plussers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden