Minder groei Japanse economie

De Japanse economie is in het tweede kwartaal minder hard gegroeid dan vooraf was voorzien.

Tokyo. Beeld EPA
Tokyo.Beeld EPA

De Japanse economie groeide in het afgelopen kwartaal met 0,3 procent vergeleken met een kwartaal eerder. In het eerste kwartaal werd nog een groei van 1,3 procent in de boeken gezet.

Economen rekenden vooraf op een groei van 0,7 procent. Zij noemen de eurocrisis en de sterke yen als belangrijkste oorzaken van de mindere groei. Hierdoor blijft de export, belangrijk voor de Japanse economie, achter.

Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden groeide de Japanse economie met 1,4 procent, waar economen in doorsnee rekenden op 2,5 procent. In de periode januari tot en met maart groeide de Japanse economie op jaarbasis nog met 5,5 procent.

De consumentenuitgaven in Japan, verantwoordelijk voor circa 60 procent van de economie, dikten in het tweede kwartaal met 0,1 procent aan. Dat was een scherpe daling ten opzichte van een kwartaal eerder toen nog een groei van 1,2 procent in de boeken werd gezet. De exportgroei zakte terug van 3,4 procent in het eerste kwartaal tot 1,2 procent, terwijl de import met 1,6 procent toenam ten opzichte van 2,2 procent in de eerste drie maanden van het jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden