Minder energie verbruikt in 2009

Het energieverbruik in Nederland is vorig jaar met ruim 2 procent gedaald ten opzichte van 2008. De daling is in de eerste drie kwartalen gerealiseerd. In het vierde kwartaal van vorig jaar is 3 procent meer energie verbruikt dan in dezelfde periode van 2008, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

De transportsector verbruikte in 2009 ruim 3 procent minder aardolie dan een jaar eerder. In de industrie was het verbruik van aardoliegrondstoffen- en producten vrijwel gelijk aan dat in 2008. Na het lage verbruik in het vierde kwartaal van 2008 steeg het verbruik in 2009. Maar het niveau van begin 2008 werd nog niet gehaald. De industrie heeft aardolie vooral nodig als grondstof voor bijvoorbeeld plastics. Het aardgasverbruik lag in 2009 bijna 1 procent hoger dan een jaar eerder. Bij de huishoudens, de landbouw en de dienstensector was het 3 procent hoger. Het begin en einde van 2009 waren kouder dan dezelfde perioden in 2008. Daardoor is meer aardgas verbruikt voor verwarming van woningen en bedrijfspanden.

Bij de elektriciteitsproductiebedrijven was het aardgasverbruik bijna 5 procent hoger, doordat er meer elektriciteit is geproduceerd. Daarentegen was het verbruik van aardgas in de industrie bijna 7 procent lager dan in 2008. Dit komt vooral doordat de industrie in de eerste helft van 2009 fors minder energie nodig had dan het jaar ervoor. Het steenkoolverbruik in Nederland was bijna 9 procent lager. Vooral de ijzer- en staalindustrie verbruikte minder kolen.

Het verbruik van elektriciteit kwam bijna 6 procent lager uit. Toch is in 2009 meer elektriciteit geproduceerd dan het jaar ervoor, omdat minder stroom is ingevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.