Minder bos aangekocht na beursval

De Vereniging Natuurmonumenten stopt met de aankoop van natuurgebieden. Tevens schrapt de vereniging vijftig arbeidsplaatsen, ofwel 10 procent van het personeelsbestand....

Van onze medewerker Hanno Bakkeren

Dat kondigde de vereniging dinsdag aan, tijdens de presentatie van haar jaarverslag. Reden voor de bezuinigingsronde is een verlies van 26 miljoen euro met beleggen op de beurs.

De vereniging zegt te gaan snijden in excursies en andere kostbare activiteiten die niet direct met het beheer en onderhoud van natuurgebieden in Nederland te maken hebben.

Door het negatieve beleggingsresultaat is het vermogen van Natuurmonumenten geslonken tot 175 miljoen euro. Daarmee is Natuurmonumenten overigens nog altijd veruit het rijkste goede doel van Nederland. 'Maar het is bijna 30 miljoen minder dan de 207 miljoen die we volgens een recente studie nodig hebben om de continuïteit op lange termijn te waarborgen', aldus woordvoerder Robert Moens.

Natuurmonumenten zegt haar vermogen nodig te hebben om de door haar aangekochte natuur ook in de toekomst verantwoord te kunnen beheren.

In 2001 verloor de vereniging eveneens flink op de beurs: 8,3 miljoen euro. Over een langere periode is het plaatje volgens Moens echter zonniger.

Sinds 1990 werd, inclusief de afgelopen twee rampjaren, 112 miljoen euro winst geboekt, ofwel 9 procent rendement per jaar. Moens: 'Voorzichtigheidshalve hebben we ons verwachte gemiddelde rendement nu wel verlaagd naar vier procent en hebben we de verhouding aandelen-obligaties verlaagd van 40-60 tot 30-70.'

Ook de inkomsten uit contributies van de bijna een miljoen leden, giften en legaten pakten met 27,9 miljoen euro een stuk lager uit dan een jaar eerder, toen er dankzij een grote erfenis 44 miljoen binnenstroomde. Moens: 'Dit, in combinatie met de door Balkenende I aangekondigde stopzetting van de subsidies voor nieuwe aankopen en beheer, dwingt ons om nu in te grijpen.' In een persbericht garandeert Natuurmonumenten dat de bezuinigingen de kwaliteit van het natuurbeheer niet negatief zullen beinvloeden.

De actieve leden moeten als gevolg van de aangekondigde bezuinigingen op excursies op andere manieren de natuurgebieden verkennen. Natuurmonumenten organiseert jaarlijks vierduizend excursies, waaraan circa 90 duizend mensen deelnemen. Hoewel de deelnemers een bijdrage betalen voor de uitstapjes, blijken deze zwaar verliesgevend. Ook de ledendagen en bezoekerscentra zullen tegen het licht worden gehouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden