Minder bloemen op graven tijdens crisis

Overledenen in Zuid-Europa zijn er wat bekaaid afgekomen dit jaar. In rooms-katholieke landen leggen nabestaanden op Allerheiligen (1 november) traditiegetrouw bloemen op de graven van familieleden, maar veel kerkhoven zagen er kaler uit dan andere jaren....

Van onze verslaggeefster Yvonne Hofs

Tijdens economische crises bezuinigen consumenten op luxeproducten als bloemen, en dat begint de sector te merken. De Nederlandse export van snijbloemen daalde in oktober met 14 procent vergeleken met dezelfde maand in 2007. Naast de malaise in de Zuid-Europese markt is met name in de grootste afzetgebieden, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk de verkoop ingezakt.

Jan Lanning van brancheorganisatie HBAG Bloemen en Planten meldt dat de afzet in Engeland lijdt onder de waardedaling van het Britse pond. Nederlandse bloemen zijn daardoor duur geworden. De export van potplanten blijft redelijk op peil. Dit type groen is geliefd omdat het langer goed blijft dan een bos bloemen.

Lanning denkt niet dat exporteurs en telers acuut in de problemen komen, want 2007 was een heel goed jaar. Maar in 2009 zal de omzet volgens hem op zijn best stabiliseren.

Een ander probleem voor exporteurs is dat verzekeraars meer eisen stellen aan de kredietwaardigheid van de afnemers, vertelt Lanning.

De binnenlandse markt staat er vooralsnog minder slecht voor. De bloemistenvereniging VBW meldt dat een lagere verkoop aan particulieren wordt gecompenseerd door een gestegen vraag van bedrijven. Die sturen hun relaties dit jaar kennelijk liever een mooi boeket in plaats van een kerstpakket. Inderdaad: als bezuiniging.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden