Minder animo voor nieuwe onderneming

Het aantal beginnende ondernemers is in het eerste kwartaal van 2010 fors gedaald ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel.

In de eerste drie maanden van dit jaar begonnen 26.147 ondernemers met een eigen zaak, 32 procent minder dan vorig jaar.

Www.ondernemersunited.nl, een ondernemersclub met elfduizend leden, zette de ‘starters’cijfers van alle 441 Nederlandse gemeenten op een rij. In 330 gemeenten daalde het aantal beginnende ondernemers, in 94 steeg het.

De regionale verschillen zijn groot. Met name in de Randstad zijn er tientallen procenten minder starters. In Noord-Holland begonnen 58 procent minder mensen een eigen zaak. In Amsterdam daalde het aantal starters met ruim tweeënhalfduizend (64 procent). In steden als Rotterdam en Eindhoven begonnen ruim 35 procent minder mensen voor zichzelf.

Noord-Nederland daarentegen heeft juist veel nieuwe ondernemers verwelkomd. In Friesland begonnen 40 procent meer mensen een eigen bedrijf. Koploper is de gemeente Wûnseradiel, met een verdrievoudiging van het aantal starters. Ook Drenthe en Groningen kenden een stijging van het aantal nieuwe ondernemers.

Volgens Wilfred Romijn van Ondernemersunited is een groeiend aantal starters niet per se iets om verheugd over te zijn. ‘Veel starters zijn door de crisis gedwongen. Het zijn mensen zonder baan die dan maar voor zichzelf beginnen.’

Hij verklaart de regionale verschillen uit het feit dat de crisis eerder voelbaar werd in de Randstad, Noord-Brabant en Limburg dan in Noord-Nederland. ‘Het noorden maakt nu min of meer een inhaalslag.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.