Millenniumbug als noodlot voor ICT

De halfjaarcijfers trekken een scherpe lijn door automatiseerdersland. Verliezers als UCC, KSI, Cap Gemini en TAS, staan tegenover de bedrijven die het ondanks de post-millenniumdip goed doen, zoals CSS, Ordina en CMG....

Automatiseerders maken een moeilijke tijd door. De millenium-dip duurt langer dan verwacht, de arbeidsmarkt wordt steeds krapper en de bedrijven worstelen met internet.

Deze maand hebben de ICT-bedrijven hun halfjaarcijfers gepubliceerd. Velen lieten teleurstellende resultaten zien. UCC, KSI, TAS, Cap Gemini en Getronics werden op de beurs hard afgestraft. Zonder uitzondering vielen hun koersen deze maand naar hun laagste punt van dit jaar.

Toch is er een aantal bedrijven dat zich ondanks de slechte marktomstandigheden goed weert. CSS kwam met mooie cijfers. Ordina doet het prima en naar verwachting komt CMG vandaag ook met goed resultaten.

De belangrijkste factor voor dit succes is de sector waarin de automatiseerders opereren. De banken en verzekeraars doen het dit jaar rustig aan met ICT, na de mega-investeringen voor het ondervangen van de millenniumbug. Bedrijven als TAS en KSI, die een groot deel van de omzet uit de financiële sector halen, hebben last van deze terughoudenheid.

'De belegger wil geen financials maar veel telecom en internet', zegt analist H. Slob van Rabo Securities. De goede cijfers van CSS en de positieve verwachtingen over CMG hebben de bedrijven onder meer te danken aan hun telecomactiviteiten.

Behalve in de juiste sector zitten de succesvolle ICT-bedrijven in de 'bovenkant' van de markt, weet analist P. van Doorn van zakenbank Kempen & Co. Detachering, hardware installeren en software implementeren is uit. Consultancy is in. Bedrijven als UCC en TAS zitten dus verkeerd met hun detacheringsactiviteiten. Ordina zit met zijn strategische adviezen wel goed.

Een ander knelpunt voor de sector is personeelsgebrek. Hier springen opnieuw CMG en Ordina naar voren. Terwijl Origin, Cap Gemini en Getronics met lede ogen toekijken hoe hun personeel in grote getale de deur uitloopt, weten CMG en Ordina nog vrij gemakkelijk aan mensen te komen.

Voor een automatiseringbedrijf is natuurlijk ook het technisch innovatie-vermogen van levensbelang. Voorheen hielpen ICT-bedrijven hun klanten met het automatiseren van de interne organisatie. 'De markt voor de hiervoor benodigde ERP-software was vorig jaar nog heel groot', zegt analist V. Bareño van SNS securities.

Nu moeten automatiseerders hun klanten het internet op helpen. 'Wie niet tijdig heeft geïnvesteerd in nieuwe internet-technologie en nieuwe mensen heeft een achterstand die niet snel is in te lopen', aldus Bareño.

Internet-specialisten zijn schaars en ook niet zomaar even op te leiden. Origin, maar ook Magnus zijn voorbeelden van bedrijven die hun best doen de omslag van ERP naar internet-software te maken. Het Franse ICT-concern Atos, dat Origin gaat overnemen, zal de kwakkelende Philipsdochter daarbij helpen, beloofde Atos-directeur Bourigeaud maandag.

Tenslotte is er de factor omvang. Afnemers van ICT-diensten zijn niet meer zo wanhopig als voor de eeuwwisseling en schrappen steeds meer automatiseerders van hun vriendenlijstje. 'Bedrijven zijn een stuk kritischer geworden', zegt Van Doorn van Kempen & Co. Voor automatiseerders is het nu de kunst bij het selecte gezelschap hofleveranciers te blijven horen.

Daarvoor moet een ICT-bedrijf de klant met een totaal pakket aan diensten in de watten kunnen leggen. Grote bedrijven als Origin, CMG, Ordina, Getronics en Cap Gemini kunnen zo'n totaalpakket wel bieden. Kleine bedrijven kunnen dat niet. De golf overnames in de automatiseringsbranche zal daarom nog wel even doorrollen, is de verwachting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden