'Millennium-ronde' vooral gericht op liberalisering dienstensector Brittan wil nieuwe wereldhandelsronde

Er moet rond de eeuwwisseling een nieuwe onderhandelingsronde komen voor een verdere vrijmaking van de wereldhandel, de Milennium Ronde. Dit voorstel, dat tegen het zere been is van vooral de Amerikanen, deed Europees commissaris Leon Brittan (Handel) dinsdag in Genève....

REUTER

Reuter

GENEVE

Brittan zette tegenover een gezelschap van ondernemers uiteen welke gedachten in Brussel leven over de wereldhandel. Volgens de EU moeten de beperkingen in de snel groeiende dienstensector verder worden afgebroken. Brittan riep de ontwikkelingslanden op snel met voorstellen te komen om de financiële sector open te stellen voor buitenlandse banken en verzekeraars.

'Diensten vormen een groeisector voor alle leden van de wereldhandelsorganisatie WTO, maar alleen de ontwikkelde landen verdienen goed geld met de activiteiten in de dienstensector', stelde Brittan. 'Onder deze omstandigheden kan een grootscheepse liberalisering van de dienstensector waarschijnlijk alleen tot stand gebracht worden als de onderhandelingen over de diensten deel uitmaken van een veel breder proces.'

Daarom is volgens de Europese commissaris een nieuwe wereldwijde onderhandelingsronde noodzakelijk. De Amerikaanse regering voelt niets voor zo'n krachtsinspanning na de uitputtende GATT-onderhandelingen, die zich over vele jaren hebben uitgestrekt. Maar Brittan liet zijn voorstel vergezeld gaan van de geruststellende mededeling dat het niet zijn bedoeling was dat andere landen het idee meteen omhelzen of om handelspartners onder druk te zetten. 'Ik probeer alleen de geesten rijp te maken en steun te verwerven voor het idee.'

Een Millenium Ronde zoals Brittan voorstelt, zou de achtste handelsronde worden sinds het wereldhandelssysteem in 1948 werd opgezet onder de GATT, de voorloper van de WTO.

De laatste van die rondes, de Uruguay Ronde, duurde van 1986 tot eind 1993, twee jaar langer dan aanvankelijk was afgesproken. De moeizame handelsgesprekken leverden echter wel een veelomvattend akkoord op over forse tariefsverlagingen, vermindering van de overheidssteun aan de landbouw en tal van andere regels waaraan landen zich in de internationale handel dienen te houden.

De Uruguay Ronde leverde ook een akkoord op over de omvorming van de GATT tot de eveneens in Genève gevestigde, maar veel machtiger WTO. De nieuwe organisatie heeft nu 131 leden terwijl nog bijna dertig landen het lidmaatschap hebben aangevraagd. De handelsorganisatie handhaaft het handelssysteem en beslecht handelsgeschillen.

Voorstanders van de wereldwijde handelsgesprekken betogen altijd dat deze werkwijze het meeste kans van slagen heeft. Landen die op een terrein concessies doen, kunnen hun verlies compenseren op een ander terrein. Maar de tegenstanders betogen dat die koppeling de onderhandelingen uitermate gecompliceerd maken. Het mislukken van de onderhandelingen in de ene sector kan gemakkelijk leiden tot het uiteenvallen van het totale pakket aan gesprekken - zoals trouwens bijna gebeurde in de Uruguay Ronde.

Maar Brittan zei gisteren dat het al te optimistisch zou zijn te verwachten dat de ontwikkelingslanden een politieke inspanning zullen doen voor een vrijere dienstensector in een nieuwe handelsronde in het jaar 2000 zonder het vooruitzicht op concessies op andere gebieden. In de meeste ontwikkelingslanden is de dienstensector nog in opbouw. De toegang tot deze sector voor banken en verzekeraars uit de industrielanden is voor de ontwikkelingslanden onaanvaardbaar, tenzij de markten in de rijke landen verder opengaan voor hun industrie- en landbouwproducten.

Brittan maakte van de gelegenheid gebruik een beroep te doen op de ontwikkelingslanden. Volgens de Europees commissaris moeten alle landen die meedoen aan de gesprekken over een akkoord over de financiële sector, dat eind dit jaar bereikt moet worden, voor 15 juli een 'substantiële' bijdrage op tafel leggen. De VS en de EU hebben al toegezegd dat zij in dat geval niet zullen achterblijven en hetzelfde geldt voor twee andere grote handelsnaties: Japan en Canada.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden