Miljoenenbonus voor Fortis-topman Votron

Geheel tegen de eigen regels in, heeft Fortis besloten om Jean Paul Votron een superbonus uit te keren.

Van onze verslaggever Ferry Haan

Geheel tegen de eigen regels in, hebben de commissarissen van Fortis besloten om de Belgische topman een superbonus uit te keren. Eigenlijk is de maximale bonus voor Votron tweederde bovenop zijn basissalaris van 700 duizend euro, zo heeft Fortis ‘in principe’ afgesproken. Dat betekent voor Votron een maximum van 1,25 miljoen euro, erkent een woordvoerster van Fortis.

Het leiderschap van Votron in het jaar van de overname van ABN Amro was echter zo ‘exemplarisch’ dat de raad van commissarissen van de beleidslijn afwijkt. Votron heeft nu recht op een dubbele bonus van 2,5 miljoen euro, zo staat in het Fortis-jaarverslag over 2007.

De superbonus van Votron compenseert de Belg toevallig voor het slecht presterende aandeel Fortis. Votron kreeg bij zijn aantreden in 2004 een individueel aandelenplan dat hem na drie jaar een beloning zou opleveren van minimaal 1 en maximaal 2,75 miljoen euro afhankelijk van de koers van het aandeel. Dat aandeel doet het echter slecht juist vanwege de overname van ABN Amro. Sinds begin 2007 is de koers van Fortis gehalveerd en dus komt de aandelenbonus van Votron niet op 2,75 miljoen, maar op 1 miljoen euro uit.

Exclusief deze bonus bedraagt de beloning van Votron over 2007 3,9 miljoen euro, omdat Fortis ook het pensioen van de topman nog wat bijspijkert. Hiermee scoort Fortis een 10e plek tussen de Nederlandse AEX-beursfondsen, zo blijkt uit het jaarlijkse Volkskrant-topinkomensonderzoek.

Voor Votron is er nog meer. Hij kreeg ook een pakket van een kleine 50 duizend aandelenopties. Dit pakket komt bovenop de 85 duizend aandelenopties die hij al had. Vooralsnog zijn deze opties niets waard. De slotkoers van het aandeel Fortis was maandag 15,94 euro. Pas bij een aandelenkoers boven de 18,65 euro, kan Votron vanaf 2011 cashen. Aanvankelijk lag deze ‘uitoefenkoers’ boven de 22 euro, maar de prijs werd ‘aangepast’. De Fortis-woordvoerster legt uit dat deze aanpassing voor al het personeel geldt en dat het een gevolg is van de uitgifte van nieuwe aandelen voor de koop van ABM Amro.

Het meest recente optiepakket voor Votron heeft een uitoefenprijs van 28,62 euro. Hoewel dit niveau ver verwijderd is van de huidige koersniveau, is het lager dan de 34,19 voor de aanpassing.

Ondanks alle pogingen van Fortis om het inkomen van de arme CEO bij te spijkeren, komt Votron nog niet in de buurt van de beloning van Rijkman Groenink. De ex-ABN Amro-topman hield uiteindelijk 32 miljoen euro over aan de verkoop van ABN Amro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden