Miljoenen aan vertrekpremies bij woningcorporatie Rochdale

De Amsterdamse woningcorporatie Rochdale, bekend van de Maserati-rijdende oud-bestuurder Humbert Möllenkamp, heeft afgelopen jaar 1,5 miljoen euro aan gouden handdrukken betaald aan vijf medewerkers.

Tjerk Gualthérie van Weezel
Hubert Mollenkamp, voormalig bestuursvoorzitter bij Rochdale, tijdens de hoorzitting van de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties. Beeld anp
Hubert Mollenkamp, voormalig bestuursvoorzitter bij Rochdale, tijdens de hoorzitting van de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties.Beeld anp

In totaal moesten er vorig jaar 65 personeelsleden gedwongen het veld ruimen bij Rochdale. Uit het jaarverslag blijkt dat die reorganisatie in totaal 4,5 miljoen euro aan vertrekpremies heeft gekost. Vijf medewerkers kregen een bedrag mee dat boven het maximum lag volgens de Wet Normering Topinkomens. Hierdoor eindigden de uitkeringen expliciet in het jaarverslag.

Het gaat om een directeur die in totaal 364 duizend euro mee naar huis nam. Hij was nog aangesteld door Möllenkamp zelf en had een jaarsalaris van 224 duizend euro, inclusief pensioenpremie en autokostenverzekering - een bedrag dat boven de huidige inkomensnormen ligt. De anderen op de lijst zijn een 'manager uitvoering', een 'administratief medewerker contractbeheer' een 'onderhoudsadviseur' en een 'participatiemedewerker'. Zij gingen naar huis met bedragen van 329 duizend euro tot 248 duizend euro.

'De OR heeft hier stevig onderhandeld over een sociaal plan', verklaart de woordvoerder van de corporatie. 'Afgezien van de directeur waren de mensen die in dat lijstje staan hier tientallen jaren in dienst. Daardoor hebben zij recht op zulke hoge premies.' Want dat het veel geld is, erkent de woordvoerder meteen.

Openbare verhoren
Rochdale speelde een prominente rol tijdens de openbare verhoren van de parlementaire enquête woningcorporaties, die vandaag hun laatste dag beleven. Oud-directeur Hubert Möllenkamp, die nog altijd door justitie wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen en witwassen, moest er tekst en uitleg geven over zijn beleid. Maar bovenal over zijn auto: de Maserati met taxivergunning waarin hij zich door de stad liet rijden en die hij tegen het verzoek van zijn comissarissen in aanhield. De sportwagen werd het symbool van megalomanie in de corporatiesector.

Tijdens het verhoor getuigde interim-bestuurder Gerard Erents, die Möllenkamp waarnam nadat die op non-actief was gezet, ook over de arbeidsomstandigheden bij Rochdale. Mölllenkamp zorgde goed voor zijn personeel, verklaarde Erents.

Het hoofdkantoor van woningcorporatie Rochdale in Amsterdam. Beeld ANP
Het hoofdkantoor van woningcorporatie Rochdale in Amsterdam.Beeld ANP

Minimaal eenderde vertrokken
Sinds het vertrek van Möllenkamp in 2009 is volgens de woordvoerder bij verschillende reorganisaties 'minimaal eenderde' van het personeel vertrokken. Aanvankelijk ging het vooral om de projectontwikkelaars binnen het bedrijf. Afgelopen jaar volgde een nieuwe reorganisatie omdat de bedrijfslasten van de corporatie nog altijd hoog waren.

De overgebleven bestuurders 'willen delen in de consequenties van de reorganisaties' vermelden zij in het jaarverslag. Op eigen verzoek krijgen zij drie jaar lang geen loonsverhoging. Bestuursvoorzitter René Grotendorst heeft zijn salaris daarnaast nog eens met 4 procent laten verlagen. Hij verdient nog altijd 220 duizend euro, inclusief pensioenbijdrage en autokostenvergoeding.

Gerard Erents, voormalig interim-bestuursvoorzitter bij Rochdale, voor de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties. Beeld anp
Gerard Erents, voormalig interim-bestuursvoorzitter bij Rochdale, voor de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden