Miljoen mensen krijgen AOW vier dagen later

Bijna een miljoen mensen met een AOW-uitkering krijgen hun geld vanaf juni vier dagen later uitbetaald dan zij gewend waren....

Van onze verslaggever

Het CDA zal vandaag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer opheldering vragen aan staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken.

De partij vindt het merkwaardig dat op de AOW-uitkeringen wordt bezuinigd.

De operatie moet aan rentevoordeel en lagere administratiekosten 15,3 miljoen gulden per jaar opleveren.

De Sociale Verzekeringsbank verzorgt de 2,5 miljoen uitkeringen krachtens de Algemene Ouderdomswet (AOW) en Algemene Nabestaandenwet (ANW). Ook de ANW-uitkeringen vallen onder de maatregel.

Van alle uitkeringen wordt 60 procent al op de 23ste uitbetaald. Ongeveer een miljoen mensen krijgen hun geld echter 4 tot 22 dagen eerder.

Gedurende de komende jaren zal voor deze groep de uitbetaling daarom in juni telkens met vier dagen worden vertraagd. In 2004 wordt zo voor iedereen de datum van de 23ste bereikt.

Er is voor juni gekozen omdat de 65-plussers en nabestaanden de maand ervoor hun vakantiegeld krijgen.

Daardoor zullen zij er minder last van hebben dat zij in feite vier dagen langer zullen moeten doen met hun uitkering van de maand ervoor.

Volgens de Sociale Verzekeringsbank verandert de maatregel niets aan het totale bedrag dat iemand krijgt uitgekeerd. Wel loopt een 65-plusser het risico dat de maximaal drie weken die zijn uitkering de komende jaren wordt 'doorgeschoven', pas na zijn overlijden wordt uitbetaald.

Op het ogenblik moet de bank vaak een deel van de 'vooruitbetaalde' uitkering terugvorderen, als iemand overlijdt. Dat zal minder worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden