Miljardenwinst voor Shell, ondanks lage olieprijs

Ondanks de spectaculaire val van de olieprijs die vorig jaar juni begon, heeft energiereus Shell afgelopen jaar een hogere miljardenwinst behaald dan in 2013.

Beeld Reuters

De resultaten van het bedrijf zijn hoger dan de destijds behaalde 16,7 miljard dollar bruto winst, toen omgerekend 14 miljard euro.

Anders dan vorig jaar heeft Shell geen winstwaarschuwing afgegeven, wat betekent dat er geen extra grote tegenvallers zijn. In de eerste drie kwartalen bleek al dat de winst van 2013 minstens zou worden geëvenaard. De nieuwe brutowinst van naar verwachting rond 20 miljoen dollar valt slechts tegen wanneer die wordt vergeleken met 2012, toen 27 miljard winst werd geboekt.

Jaarresultaten

Beurs en energie-experts kijken met spanning uit naar de precieze jaarresultaten, die donderdag in Londen worden gepresenteerd. Shell is de eerste van de vijf grote olie- en gasbedrijven die met de cijfers komt. Ze geven een indruk van de veerkracht van de olie-industrie in een historische periode van tegenwind, waarin de ruwe olieprijs binnen een half jaar werd gehalveerd.

Bij Shell wordt bovendien de balans opgemaakt van het eerste jaar waarin algemeen directeur Ben van Beurden de scepter zwaait. Hij nam die baan eind 2013 over van de Zwitserse oud-CEO Peter Voser die zijn laatste periode afsloot met een winstdaling van veertig procent. Vanaf dat dieptepunt is het moeilijk om slechter te presteren, waardoor Shell waarschijnlijk de enige grote oliemaatschappij is die haar resultaten vorig jaar verbeterde.

De aandelenkoersen van Exxon, Shell, Total, BP en Chevron zijn sinds juni met 4 tot 24 procent gedaald, maar alleen die van Shell gaat de laatste weken weer duidelijk omhoog. De komende twee jaar gaan de maatschappijen één vijfde van hun geplande investeringen in de ontwikkeling van nieuwe olie- en gasvelden terugschroeven, voorspelt zakenbank Morgan Stanley. Het geld, ongeveer 28 miljard dollar, is nodig om aandeelhouders te blijven plezieren met een hoog dividend.

Dalende omzet

Door de halvering van de olieprijs daalt de omzet van alle oliemaatschappijen. In het derde kwartaal boekte Shell 7 procent minder omzet bij 5 procent minder productie. Lage olieprijzen drukken de winst omdat de kosten voor exploitatie in veel nieuwe wingebieden hoog zijn. Ook aan een lage olieprijs valt echter te verdienen. De brutowinst van Shell over het derde kwartaal bedroeg 5,8 miljard dollar dankzij ondermeer de hogere winst van raffinaderijen, die goedkoper ruwe olie konden inkopen. De winst met de verkoop van Shell-producten verdubbelde naar 1,8 miljard.

Lange termijn investeringen bij het bedrijf zijn afgestemd op een olieprijs van rond 90 dollar per vat. Hij is nu ongeveer de helft. Analisten zijn aan het werk gezet om nieuwe scenario's door te rekenen waarin olie 60 dollar oplevert of minder. De verleiding voor Van Beurden om dure projecten, zoals de winning van Noordpoololie, te schrappen is groot. Maar daardoor daalt de potentiële reserve waarover het bedrijf kan beschikken - en daarmee de beurswaarde. Om aan geld te komen zijn al eerder relatief dure oliebronnen verkocht. Eind vorig jaar voor 1,6 miljard dollar van de hand gedaan in ondermeer Canada (teerzand) en Brazilië (diepzee olieconcessie).

In december verkocht Shell haar verkooptak in Noorwegen. Deze maand werd de miljardeninvestering in een petrochemieproject in Quatar stopgezet omdat de groei in Azië tegenvalt. In een vergelijkbaar project in het Iraakse Basra wordt juist wel 11 miljard gestoken. Shell leidt het consortium dat het olieveld Majnoon bij Basra ontwikkelt. Dat is het derde grootste olieveld ter wereld; op een plek waar die nog ouderwets goedkoop uit de grond komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden