Miljardenboete Deutsche Bank voor rol Libor-affaire

Deutsche Bank moet een boete van 2,5 miljard dollar (2,3 miljard euro) betalen voor haar aandeel in het zogenoemde Liborschandaal, de manipulatie van de interbancaire rentetarieven tussen 2003 en 2011. Dat is drie keer zo hoog als de 770 miljoen euro die de Rabobank eerder kreeg opgelegd. Ook moet de bank zeven hooggeplaatste werknemers ontslaan, naast de twaalf die al op straat werden gezet. Maar in tegenstelling tot de Rabobank blijven de topbestuurders van Deutsche Bank voorlopig gewoon zitten.

Hoofdkantoor van de Deutsche Bank in Frankfurt.Beeld epa

Volgens Deutsche Bank is uit het onderzoek duidelijk geworden dat geen van de voormalige of huidige bestuurders kennis heeft gehad van de manipulatie en daardoor medeschuldig zou zijn. Zij gaan allemaal vrijuit.

De boete is opgelegd door de Amerikaanse en Britse toezichthouders. Eerder had de bank al een boete van 725 miljoen euro betaald aan de Europese toezichthouders. In de Libor-affaire zijn naast de Rabobank de Zwitserse bank UBS en de Britse banken Barclays en Lloyds TSB beboet. Bij Barclays moest topbestuurder Bob Diamond aftreden.

Geen consequenties

De huidige topbestuurders Jürgen Fitschen en Anshu Jain van Deutsche Bank zeggen de betrokkenheid van de bank in de Libor-affaire 'ten diepste te betreuren' maar koppelen er geen consequenties aan. Van de zeven mensen die op last van de autoriteiten nog wel moeten worden ontslagen, werken er zes in Londen en één in Frankfurt.

De boete voor Deutsche Bank is veel hoger dan de andere betrokken banken hebben gekregen en ook veel hoger dan de bank zelf had verwacht. Deutsche Bank had er 1,5 miljard dollar voor opzij gezet als reservering. Dit betekent dat in het lopende kwartaal een extra verlies van 1 miljard dollar moet worden genomen. Dat Deutsche Bank een hogere boete heeft gekregen, heeft volgens de Amerikaanse en Britse autoriteiten te maken met het feit dat de bank 'niet erg meewerkte aan het onderzoek'. Het duurde bijvoorbeeld twee jaar voordat zij bereid was geluidsbanden met gesprekken over de acties te overhandigen aan justitie.

Op de beurs in Frankfurt daalde de koers van het aandeel Deutsche Bank na het bekend worden van de boete met 1,5 procent. Deutsche Bank, dat op de wereldranglijst is weggezakt naar de 46ste plek, is bezig met een grote reorganisatie waarbij onder meer de grote dochter Postbank apart naar de beurs zal worden gebracht.

Liborschandaal

In het Liborschandaal spraken handelaren af welke tarieven ze zouden doorgeven voor de vaststelling van de Euribor, Libor en Tibor, respectievelijk de onderlinge rente op euro-, dollar- en yenleningen. Dat deden ze ten eigen voordele. Hierdoor benadeelden ze andere handelaren en miljoenen klanten die op grond van deze tarieven derivatenposities hadden uitstaan of hypothecaire leningen hadden lopen.

Bij de Rabobank moesten vanwege dit schandaal bestuursvoorzitter Piet Moerland en bestuurder Sipko Schat opstappen. Deutsche Bank heeft al 7 miljard euro aan boetes betaald vanwege haar betrokkenheid in allerlei misstanden, zoals de overtreding van handelssancties, het aansmeren van ondeugdelijke hypotheken en betrokkenheid bij faillissementen. De bank wacht vermoedelijk ook nog een miljardenboete in een schandaal vanwege valutamanipulatie. Hiermee is de reputatie deze bank, die ooit het machtigste instituut was in het Duitse bedrijfsleven, te grabbel gegooid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden