Miljarden voor Amerikaanse woningbezitters

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering gaat met een omvangrijk reddingsplan de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt te lijf. Dit maakte de regering woensdag bekend.

Het plan moet hulp bieden aan zeven tot negen miljoen woningbezitters en richt zich op twee verschillende groepen. De eerste groep bestaat uit woningbezitters die al in betalingsproblemen verkeren.

Voor deze groep wordt een steunfonds van 75 miljard dollar in het leven geroepen. Dit geld wordt gebruikt voor subsidies aan hypotheekverstrekkers die zo gestimuleerd worden om de leningen te herstructureren en de rentebetalingen op de hypotheken te verlagen.

Tweede groep

De tweede groep bestaat uit huishoudens die nog niet in betalingsproblemen zijn, maar voor wie wel geldt dat hun huizen minder waard zijn dan de omvang van hun hypotheek. De herfinanciering voor deze groep loopt langs de hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac. De twee banken, die vorig jaar de facto genationaliseerd zijn, krijgen hiervoor extra ruimte om hypotheken te verstrekken.

Verder krijgen Fannie en Freddie beide een kapitaalinjectie van 100 miljard dollar. Dit moet het vertrouwen in de instellingen vergroten, wat een drukkend effect moet geven op hypotheekrentes.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden