Miljardair schudt Australische kolencentrales op, seksrel bij Goldman Sachs

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs betaalde 12 miljoen euro zwijggeld om aantijgingen van seksisme geheim te houden, terwijl een Australische software-miljardair een zege boekte tegen de ergste vervuiler van zijn land.

Jonathan Witteman

Winnaar: miljardair Mike Cannon-Brookes

Mike Cannon-Brookes Beeld Getty
Mike Cannon-BrookesBeeld Getty

De bestuurskamer van de grootste CO2-uitstoter van Australië was deze week het toneel van een revolutie. De 43-­jarige miljardair Mike Cannon­-Brookes, met een vermogen van 8 miljard euro een van de rijkste Australiërs, slaagde erin vier nieuwe mensen ­benoemd te krijgen in het bestuur van energiebedrijf AGL. Cannon­-Brookes is mede-oprichter van softwarebedrijf Atlassian, dat kantoren heeft in onder meer Amsterdam, New York en Bangalore, en onder meer Coca-Cola, NASA en BMW als klant heeft.

De bebaarde, langharige miljardair bezit bovendien 11 procent van de aandelen van AGL. De kolencentrales van het energie­bedrijf zijn ­Cannon-Brookes een doorn in het oog. Hij wil dat het kwakkelende AGL, dat in ruim vijf jaar driekwart van zijn beurswaarde verloor, zo snel mogelijk zijn kolencentrales sluit. AGL heeft minder haast, ook omdat de centrales momenteel profiteren van de gestegen gas- en elektriciteitsprijzen.

Tijdens een aandeelhouders­vergadering vergaarde Cannon-­Brookes genoeg stemmen om vier medestanders te benoemen in de nu negenkoppige directie van AGL. Dit terwijl het zittende bestuur zich tegen drie van de vier kandidaten had ­gekeerd. ‘Er is vandaag geschiedenis geschreven’, jubelde The ­Australian Centre for Corporate Responsibility, een club van aandeelhoudersactivisten. ‘Dit is een zege voor beleggers en een aanklacht tegen hen die jarenlang aandeelhouderswaarde vernietigden door te dralen met de onvermijdelijke energietransitie.’

Verliezer: Goldman Sachs-baas David Solomon

David Solomon Beeld Reuters
David SolomonBeeld Reuters

De Amerikaanse zakenbank Goldman ­Sachs heeft bijna 12 miljoen euro zwijggeld betaald aan een vrouwelijke bestuurder, na haar klacht over de ‘giftige’ en ‘seksistische’ sfeer bij de bank. De 60-­j­arige topman David Solomon en zijn mannelijke collega’s zouden een vrouwonvriendelijke ­omgeving hebben geschapen, ­onder meer via ‘vulgaire en neerbuigende’ opmerkingen tegen vrouwen, meldde persbureau Bloomberg deze week.

Bijvoorbeeld de aantijging dat Solomon tegenover bestuurders opschepte dat hij waarschijnlijk ‘de enige aanwezige was die de avond ervoor orale seks had ontvangen’. In de ogen van de oud-bestuurder stond de opmerking symbool voor het ‘institutionele’ seksisme bij Goldman Sachs. De bank hangt al jaren een rechtszaak boven het hoofd van 1.800 vrouwelijke (ex-)medewerkers, die vanwege lagere salarissen en promotiekansen zeggen slachtoffer te zijn van discriminatie. De zaak, die de zakenbank eerder dit jaar tevergeefs probeerde te laten seponeren, komt waarschijnlijk in 2023 voor.

Onlangs verschenen de memoires van ex-Goldman Sachs-bankier Jamie Fiore Higgins, waarin ze ­beschrijft hoe ze jarenlang het doelwit was van pesterijen en discriminatie op de werkvloer.

‘Iedereen die met David werkt kent zijn respect voor vrouwen’, reageerde Goldman Sachs op de aantijgingen van deze week. De bank stelde dat het Bloomberg-artikel ‘feitelijke onjuistheden’ bevat, zonder dit toe te lichten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden