Miljard euro moet eigen vermogen Delta Lloyd opkrikken

Verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd wil met een grote aandelenemissie veel geld ophalen om het bedrijf te laten voldoen aan nieuwe solvabiliteitseisen. Het aandeel ging direct onderuit.

Beeld anp

Verzekeraar Delta Lloyd wil een miljard euro ophalen met de verkoop van nieuwe aandelen aan de bestaande aandeelhouders. Deze noodmaatregel moet het eigen vermogen van de verzekeraar naar een aanvaardbaar niveau opkrikken.

Op 1 januari 2016 wordt strengere regelgeving voor Europese verzekeraars van kracht. Verzekeraars moeten dan veel hogere financiële buffers aanhouden dan onder de huidige regels. Eind september was de solvabiliteit (een graadmeter voor de vermogensreserve) van Delta Lloyd 136 procent. Onder de nieuwe regelgeving Solvency II is 140 procent het absolute minimum.

Omdat de solvabiliteit onder de nieuwe regels sterk kan fluctueren, moeten verzekeraars daar in de praktijk flink boven blijven om te voorkomen dat ze bij de minste of geringste tegenvaller meteen 'in het rood' schieten. Delta Lloyd mikt daarom op een solvabiliteit van 175 tot 180 procent in het nieuwe jaar.

Dat doel kan niet gehaald worden zonder nieuwe aandelen uit te geven, erkende Delta Lloyd maandag. De verzekeraar wil de claimemissie laten plaatsvinden kort na de presentatie van de jaarcijfers op 24 februari 2016. Bij een claimemissie krijgen de bestaande aandeelhouders het recht nieuwe aandelen Delta Lloyd aan te schaffen tegen een prijs die meestal iets onder de beurskoers ligt. Ze hoeven niet van dat recht gebruik te maken, maar dan ontvangen ze voortaan veel minder dividend omdat hun aandelen sterk verwateren. Hetzelfde dividend wordt dan immers over veel meer aandelen verdeeld.

Die verwatering zal aanzienlijk zijn, want de bestaande aandelen van Delta Lloyd zijn nu ongeveer 1,6 miljard euro waard. Om de beoogde opbrengst van 1 miljard euro te halen, moet Delta Lloyd het aantal aandelen dus met 62,5 procent vergroten (bij de slotkoers van maandag).

De verzekeraar had gisteren nog meer slecht nieuws in petto: over de tweede helft van 2015 wordt geen slotdividend uitgekeerd. De claimemissie en het schrappen van het slotdividend vielen uiteraard niet goed bij beleggers. Het aandeel Delta Lloyd werd gisteren ruim 10 procent goedkoper.

Desondanks kan het plan de aandeelhouders nauwelijks verrast hebben. Een paar maanden geleden werd de goede verstaander al duidelijk dat Delta Lloyd zonder extra ingrepen niet aan de hogere kapitaaleisen zou kunnen voldoen. Bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa ontkende in augustus nog dat de vermogensbuffer zou worden aangevuld door nieuwe aandelen uit te geven, maar beleggers hechtten weinig geloof aan dat verhaal. Het tekort was simpelweg te groot om op een andere manier aan te vullen. Om die reden is de beurskoers dit jaar al meer dan 60 procent gedaald.

Beleggingsrisico's

Delta Lloyd moet de aandeelhouders nog wel toestemming vragen voor de claimemissie, maar die kunnen eigenlijk geen kant op. De verzekeraar moet volgend jaar nu eenmaal aan de hogere kapitaaleisen voldoen en kan het vermogenstekort niet op een andere wijze zo snel repareren. Een datum voor de Bijzondere Aandeelhoudersvergadering is nog niet vastgesteld.

De verzekeraar neemt nog andere maatregelen om zijn vermogenspositie te verbeteren. Delta Lloyd wil zijn 30 procentsbelang in de bank Van Lanschot verkopen. Ook neemt de verzekeraar afscheid van het commercieel vastgoed in zijn beleggingsportefeuille. Verder verlegt Delta Lloyd beleggingsrisico's naar zijn klanten: de verzekeraar verkoopt steeds minder levensverzekeringen met een gegarandeerde uitkering. Meer en meer wordt de uitkering afhankelijk van het behaalde beleggingsrendement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden