TestBiologische servetten

Milieuvriendelijke servetten voor tijdens de paasbrunch, bestaan die?

Of papieren paasservetten milieuvriendelijk zijn, hangt van veel zaken af. De term biologisch zegt in ieder geval niets en recyclen gaat lastig. Zodra een servet is gebruikt kan die niet meer het papierafval, omdat ze vervuild zijn door vet en etensresten.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Zijn papieren servetten milieubelastender dan stoffen servetten?

Die vergelijking is lastig. Papier gooi je al na één keer gebruiken weg. Maar er is geen energie voor wassen en strijken nodig. Bovendien is de grondstof katoen ook behoorlijk milieubelastend.

Hoe zit het met papieren servetten in het algemeen?

Dat hangt af van de herkomst van de papiervezels, water- en energieverbruik bij de papierproductie en eventuele milieubelastende stoffen, zoals bijvoorbeeld inkt.

Maar die Duni-servetten zijn toch biologisch?

‘Bio’, ‘biologisch’ en ‘organic’ zijn beschermde begrippen. Als dat erop staat, is het product gegarandeerd biologisch geteeld. Maar ‘bio’ op papieren servetten zegt helemaal niks. Papier wordt gemaakt van houtvezel en er bestaan geen eisen voor ‘biologisch hout’. Wel garandeert het FSC-mix-keurmerk op de Duni-servetten dat de papiervezels grotendeels afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen. Maar bijna alle papieren servetten hebben dat keurmerk.

En die andere duurzaamheidsmerkjes?

Er staat het OK-compost-logo op, een betrouwbaar keurmerk waardoor de servetten bij het groenafval mogen. Maar doe dat alleen als je de servetten gebruikt om gft-afval zoals fruitschillen mee weg te gooien, zegt Milieu Centraal.

Duni-servetten. Beeld RV
Duni-servetten.Beeld RV

Product: Duni bio-paasservetten

Prijs: 20 stuks ca. 2,20 euro

Oordeel: ★★★☆☆

Verkrijgbaar: supermarkt, internet, natuurwinkels

Mogen andere papieren servetten bij het gft?

Meestal niet. Dat ligt aan de inkt en eventuele andere chemicaliën. Maar de Duni-servetten hebben het betrouwbare Nordic Ecolabel, dat strenge eisen stelt aan het gebruik van milieuschadelijke stoffen.

Ze mogen toch wel bij het papierafval?

Nee. Ze zijn vaak te vervuild door vet en etensresten om te recyclen. Dat er op de Duni-servetten ‘recyclebaar’ staat, is dus onzin. Ze kunnen alleen worden gerecycled als je ze ongebruikt bij het papierafval doet.

Zijn die Duni-servetten nou milieuvriendelijk?

Ze zijn niet slecht, maar zouden véél beter zijn als ze waren gemaakt van gerecyclede papiervezels.

Waarom zijn de Duni-servetten niet van oudpapiervezels?

Volgens Duni heeft dit te maken met voedselveiligheid, waardoor je geen servetten van gerecyclede vezels zou mogen maken. Maar volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bestaat zo’n verbod niet. Servetten van gerecycled papier zijn ook gewoon te koop.

Wel is het volgens Papier Recycling Nederland moeilijker om van gerecyclede vezels witte of helder gekleurde servetten te maken, omdat oudpapier vaak een mix van verschillend gekleurde papiersoorten is. Nieuwe vezels zijn wit, langer en sterker.

Wat moet ik nou kopen?

Als je een tintje geen bezwaar vindt: servetten van gerecycled papier. Maar alle servetten met een betrouwbaar milieukeurmerk zoals Blauer Engel, Nordic Ecolabel, Europees Ecolabel en FSC-recycled-keurmerk zijn een goede keuze. Met of zonder haasjes erop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden